Kraljevo: Nenad Marković novi (stari) predsednik Skupštine (VIDEO)

Tesnom većinom izabrani su predstavnici lokalne zakonodavne vlasti

Do polaganja zakletve 66 odbornika čiji su mandati danas potvrđeni (od 70 kandidata) prošlo je skoro pet sati od početka današnje, konstitutivne sednice gradske skupštine u Kraljevu. Nije se sve to vreme i radilo, jer je više puta sednica prekidana.

Nakon što su tri kandidata za odbornike (Novica Lišanin sa liste „Aleksandar Vučić – Kraljevo ne sme da stane“, kao i Biljana Bojanić i Dragan Vulić sa liste „Ivica Dačić – premijer Srbije“) podneli ostavke – zbog toga što su na javnoj funkciji: direktori javnih preduzeća i direktorka škole, opozicija je reagovala zbog još jednog mandata:

Mnogo je danas bilo pitanja i zamerki opozicije, pa su predstavnici vlasti ponovo morali da skupljaju potpise za predlog da predsednik gradske skupštine, u svom trećem uzastopnom mandatu, bude Nenad Marković, jer je prethodni predlog sadržao i potpis Aleksandra Erca kojem odbornički mandat nije verifikovan. Marković je izabran sa 36 glasova za, a protivkandidatkinja za funkciju predsednika skupštine Marijana Šen imala je 28. Tokom rasprave, predstavnici opozicije iznosili su argumente zbog kojih Marković ne bi trebalo da dobije novi mandat, a jedna od najvećih zamerki bila je to što pet godina nije raspisao izbore za predsednika mesnih zajednica.

Poslušajte u VIDEO PRILOGU izjave i obrazloženja odbornika Milana Vučetića (Srbija protiv nasilja), Predraga Voštinića (Lokalni front), Ivana Matovića (koalicija oko Starosedelaca), Nikole Đurišića (SPS) i u međuvremenu izabranog predsednika Skupštine Nenada Markovića (SNS):

Pitala je opozicija i za neuobičajenu zabranu, od strane obezbeđenja, ulaska u salu ekipama Nove S i N1. Neuverljiv je bio odgovor predstavnika vlasti da se nisu na vreme akreditovali, jer su to, po svemu sudeći, bilie i jedine ekipe koje su poslale zahteve za akreditaciju.

Marija Jevđić iz Jedinstvene Srbije izabrana je za zamenicu predsednika gradske skupštine sa 37 glasova „za“.

Za sekretara Skupštine ponovo je izabrana Dragana Petković (SNS), a za zamenika Miloš Dukić (SPS).

Milan Vučetić, predsednik liste Srbija protiv nasilja, prilikom jednog od svojih obraćanja poručio je predstavnicima vlasti da „ovo više nije skupština na kakvu su navikli u prethodnih sedam godina“. Svakako je već konstitutivna sednica pokazala da će opozicija sa svojih 30 odbornika verovatno zadavati ozbiljne glavobolje lokalnoj vlasti koja u ovom sazivu ima 40 mandata (33 lista „Aleksandar Vučić – Kraljevo ne sme da stane“ i sedam odbornika liste „Ivica Dačić – premijer Srbije“. Trideset opozicionih mandata čini 12 mandata koalicije oko Starosedelaca, osam liste Srbija protiv nasilja, sedam liste Lokalni front – Predrag Voštinić i tri Koalicije Nada.

    M. M. D.