Kraljevo: Šta možemo očekivati od turizma u 2021. godini?

Turisti su u Kraljevu prošle godine ostvarili 68% od noćenja u prethodnoj godini. U Turističkoj organizaciji Kraljeva ocenjuju da je u uslovima pandemije to očekivani rezultat i da bismo ove 2021. mogli da se vratimo na nivo 2019. godine

            Pre petnaestak dana po onoj vejavici koju nam je priredila Baba Marta telefonirala sam našim prijateljima i saradnicima na Rudnu da ih zamolim da nam naprave snimke mećave koja ih je zahvatila. Računajući da je i u turističkim centrima kraj marta nekako „mrtva“ sezona tek usput pitah da li možda imaju ponekog gosta. Dobila sam neočekivane odgovore: u pansionu Nebo kod porodice Milikić Sretović bila su popunjena sva tri bungalova, a porodica Šekler je tog dana ispratila jedne i za sutradan očekivala nove goste.

            Ako išta pozitivno ima od pandemije kovida, onda je to činjenica da nas je naterala da u zemlji provedemo godišnje odmore, a mnoge da tek sada shvate da u Srbiji može biti zanimljivo kao na moru i da je smeštaj u mnogim našim selima kvalitetniji od prosečnog apartmana na grčkoj obali. Tako su se Srbi prošle godine razmileli po vlastitim selima i planinama.

            U tome su značajan doprinos dali i vaučeri. U seoskom turizmu preko vaučera na području Kraljeva je boravilo 5.730 gostiju, odnosno 4x više nego prethodne godine. To ni izbliza nije tačan broj ljudi koji su boravili u seoskim domaćinstvima u Kraljevu, ali je taj broj teško utvrditi, jer od prošle godine vlasnici boravišnu taksu plaćaju paušalno, a ne po gostu.

            Ali – seoski i planinski turizam, i to je to. Tu bismo mogli staviti tačku na prošlogodišnje pozitivne rezultate u turizmu.

Promena taktike iz dana u dan  

            Kraljevo je prošle godine posetilo oko 13.000 domaćih gostiju – 35% manje nego 2019, koja je bila rekordna u poslednjih petnaestak godina. Stranih turista je bilo oko 1.800, skoro 5 puta manje nego prethodne godine.  Broj noćenja beleži nešto manji pad – 32%, a razlog tome je što su se strani gosti zadržavali tri puta duže nego prethodnih godina (7,6 dana u proseku), što pokazuje da su bili uglavnom poslovni ljudi.

            U Turističkoj organizaciji Kraljeva kažu da se za onih 68% noćenja od ostvarenih u 2019. trebalo i te kako boriti:

            – Borili smo se prvenstveno digitalnim marketingom. Kroz jaku kampanju na društvenim mrežama uspeli smo da predstavimo Kraljevo kao turističku destinaciju. Za godinu dana smo FB stranicu podigli sa 2.200 na 12.700 pratilaca, Instagram sa 600 na 5.400, uradili smo više od 20 promo spotova, imamo 115.000 pregleda, imamo više reakcija nego npr. objave TO Beograda ili Novog Sada. Okrenuli smo se i promociji preko tzv. influensera, organizovali blogera i fotografa koji imaju veliki broj pratilaca – priča Igor Tešić, u TOK-u zadužen za odnose sa javnošću.

            Direktorka TOKa- Ana Mirosavljević kaže da ih je pandemija zatekla kao i ceo svet i da su novi uslovi za turizam tražili brzo prestrojavanje:

            – Uslovi su se menjali takoreći iz dana u dan, a mi smo se prilagođavali. Na primer, kad je postalo očigledno da neće biti odlaska na more, spremili smo kampanju „Kraljevo: 7 dana, 6 bazena“ i šta se dogodilo? U Kraljevu je bio zabranjen rad bazena, za razliku od npr. Vrnjačke Banje. Onda smo se preorijentisali na promociju planinskog turizma. Sajmova nije bilo, ali smo prvi u Srbiji krenuli u terenske promocije. Išli smo turistima „na noge“: postavili smo štandove u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, delili smo promomaterijal, puštali spotove, imali smo velike panoe ispred kojih su se posetioci slikali… posećenost je bila odlična!

            U TOK-u kažu da je verovatno moglo i više da se postigne, ali  rebalansom gradskog budžeta ovoj ustanovi su sredstva smanjena za 20%, jer brojne aktivnosti – prvenstveno manifestacije – nisu sprovedene zbog epidemije.

Ambiciozno u 2021.

            Budžetska sredstva za ovu godinu su na nivou onih koja su planirana za prošlu pre smanjenja, a to je 26 miliona dinara. Kažu da je to tri puta manje od budžeta TO Čačka ili Leskovca i, doduše, sličan kao u Kragujevci i Kruševcu:

            – Ne razmišljamo o onom što nemamo, gledamo da izvučemo maksimum iz raspoloživog. Zahvaljujući tome višegodišnji pad turističkog prometa u Kraljevu ne samo da je zaustavljen, nego je ubzrano krenuo uzlaznom linijom. Tako smo 2019. imali 100% više noćenja nego 2016. godine. Utoliko nam je žalije što je pandemija sve poremetila, ali verujemo da ćemo se ove godine vratiti bar na nivo iz 2019. – kaže direktorka Ana Mirosavljević.

            Tako je i TOK za ovu godinu planirao aktivnosti „kao da će sve biti normalno“, odnosno računajući da će pandemija biti pod kontrolom. Od epidemijskih uslova najviše će zavisiti manifestacije – Vaskršnja čarolija, Maglič fest, Maturski ples, Rock&River, Ušćansko leto, Sajam seoskog turizma, Likovna kolonija Studenica, Srebrni kazan, Dani Lopatnice… kao i one za koje je TOK suorganizator. Za sve te aktivnosti planirano je 7,5 miliona dinara.

            Planirano je i učešće na 7 domaćih i čak 5 inostranih sajmova turizma. Na moj komentar otkud nam novac za planirane sajmove u Moskvi, Londonu, Solunu, Berlinu i Varšavi i nije li to suviše pretenciozno i neisplativo, dobijam neočekivani odgovor:

            – Učešće na sajmovima u inostranstvu je za nas mnogo jeftinije nego na domaćim! Na ino-sajmovima učestvujemo u okviru štanda Turističke organizacije Srbije i to nas košta oko 1.500 evra, a učešće na sajmu turizma u Beogradu oko milion dinara! Samo zakup prostora na Beogradskom sajmu košta 600.000 dinara… ali ako vas nema na Sajmu turizma u Beogradu, onda vas nema na turističkoj karti Srbije – kaže Ana Mirosavljević.

Promocija TO Kraljevo u Novom Sadu

            Od novina u ovoj godini izdvajamo da je TOK u saradnji sa planinskim vodićem Pavlom Pavlovićem pripremio materijal za 7 planinarskih i 7 rekreativnih staza sa GPS koordinatama i linkom ka aplikaciji na kojoj se dobijaju sve neophodne informacije o stazi. Ovaj projekat će uskoro biti kompletiran i biće jedan od aduta za predstojeću letnju sezonu.

            I ova priča o turizmu u Kraljevu ne može da prođe bez pominjanja Magliča i „nesrećnog“ mosta – TOK je prošle godine od Ministarstva turizma dobio sredstva za završetak pešačke staze, deonica od pojila do – mosta kojeg nema. Iz TOK-a su ministru finansija uputili molbu da odobri sredstva za izgradnju mosta podno Magliča, prema projektu koji je prihvatila Kancelarija za javna ulaganja.

            Od aktivnosti planiranih za ovu godinu izdvajaju da će nastaviti sa terenskim promocijama, jer su dale dobre rezultate, pa su čak i kolege iz drugih gradova rešile da ih slede. Aktivnosti na društvenim mrežama će biti intenzivne, jer takođe daju dobre rezultate, u ovom trenutku verovatno i najbolje.

            U ovom tekstu nismo se bavili onim čega nema – ozbiljnim banjskim turizmom. Javni poziv za prodaju Prirodnog lečilišta i odmarališta Mataruška i Bogutovačka Banja je u toku. Šta bi ne samo za meštane ovih mesta, nego za celo Kraljevo značilo da Termal i Mineral ponovo budu puni, ne treba ni govoriti. I rano je o tome maštati. Ali bar možemo da držimo palčeve da ove kapacitete kupi neko ozbiljan.

            Do tada moraćemo da budemo srećni ako na području Kraljeva ove godine dostignemo i bar malo prestignemo popunjenost smeštajnih kapaciteta od preskromnih 17,5%, koliko je bila 2019. godine.

Radmila Vesković