Kraljevo: Tokom prošlog meseca za četvrtinu manji broj udesa nego u julu 2022. (VIDEO)

I dalje je najčešći prekršaj vozača prekoračenje brzine, a u toku je akcija pojačane kontrole saobraćaja tokom koje je za prva tri dana, na teritoriji Kraljeva, otkriveno, u proseku, 60-ak prekršaja na dnevnom nivou

Prema statistici Policijske uprave u Kraljevu, tokom jula evidentirano je 47 saobraćajnih nezgoda, što je za 25 odsto manje nego u istom periodu prošle godine kada su registrovane 63.

Tokom prošlog meseca u udesu je nastradala  jedna osoba, a lakše i teže je povređena 31 osoba, što je za 45 odsto manje nego u julu prošle godine kada je u saobraćajnim nezgodama na teritoriji Kraljeva povređeno 55 ljudi.

Prema rečima Miloša Kosovca, pomoćnika komandira Saobraćajne policijske ispostave Kraljevo, pripadnici kraljevačke saobraćajne policije su tokom kontrola u julu otkrili 2.932 prekršaja.

Pogledajte njegovu VIDEO izjavu:

I dalje je najčešći prekršaj prekoračenje brzine, takvih je bilo 1.491. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 114 vozača, a zbog upravljanja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci 21.

Saobraćajna policija uputila je apel vozačima da naročito poštuje ograničenja brzine kretanja, kao i da ne upravljaju vozilom ukoliko su pre toga konzumirali alkohol, odnosno psihoaktivne supstance.

Samo odgovorim ponašanjem, i prema sebi, i prema ostalim učesnicima u saobraćaju, svako od učesnika može da doprinese povećanju bezbednosti saobraćaja. Podrazumeva se i apel vozačima da prilagode brzinu kretanja vozila uslovima na putu i da se ne upuštaju u rizične situacije poput ishitrenih preticanja koja mogu da dovedu do saobraćajnih nezgoda sa težim posledicama – kaže naš sagovornik.

Tokom leta, zbog sezone godišnjih odmora, veća je frekvencija saobraćaja na svim putevima, zbog čega se vozačima sugeriše da budu strpljivi. To se posebo odnosi na saobraćaj na Ibarskoj magistrali na kojoj su pojačane kontrole saobraćajne policije.

DO 14. AVGUSTA POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJA

U toku je, inače, na teritoriji cele Srbije i u još 29 zemalja članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope) i trajaće sve do 14. avgusta – međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja, koja je usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.

Za prva tri dana, na teritoriji Kraljeva, tokom ove akcije otkriveno je, u proseku, 60-ak prekršaja na dnevnom nivou.

Tokom trajanja akcije, saobraćajna policija angažuje sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije, takozvanim presretačima.

Na auto-putevima se meri i prosečna brzina kretanja vozila korišćenjem proširenog i unapređenog sistema, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Određeni broj patrola snimaće brzinu kretanja bez zaustavljanja vozača, a vlasnici vozila koja budu snimljena u prekoračenju brzine, dobiće na kućnu adresu poziv da se izjasne o identitetu osobe koja je učinila prekršaj.

     M. M. D.