Predstoji nam popis poljoprivrede, radiće ga oko 3.000 popisivača

Konkurs) za prijavljivanje kandidata za popisivače biće objavljen 15. avgusta

Republički zavod za statistiku sprovešće ove jeseni Popis poljoprivrede 2023, koji treba da oslika stanje u poljoprivredi i koristiće se za statističke analize neophodne za donošenje odluka za podršku poljoprivredi.

Biće popisivana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Srbije, bez obzira na status (porodična gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i preduzetnika).

Podaci će se prikupljati metodom intervjua na terenu od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava. Popisivači će dobijene podatke unositi direktno u elektronski upitnik. Gazdinstva privrednih društava, zemljoradničkih zadruga i drugih oblika organizovanja sa statusom pravnog lica mogu da se popišu samostalno, unosom podataka u veb-upitnik, koji je dostupan od 1. juna 2023. godine.

Planirano je da u Popisu učestvuje oko 3.000 popisivača.

Konkurs za prijavljivanje kandidata za popisivače biće objavljen 15. na veb-sajtu veb sajtu Republičkog zavoda za statistiku i na sajtu Popis poljoprivrede 2023, kao i u sredstvima javnog informisanja. Prijavljivanje će trajati do 21. avgusta, isključivo elektronskim putem, preko aplikacije koja je dostupna samo na veb-sajtovima Zavoda i Popisa poljoprivrede 2023. Učešće u popisu je obavezno, a posebna pažnja u svim fazama realizacije biće posvećena zaštiti podataka koji će se prikupiti.

Detaljnije informacije, aktuelna obaveštenja, kao i pripremljena metodološka uputstva za sprovođenje Popisa poljoprivrede 2023, svi zainteresovani građani i kandidati za popisivače mogu naći na veb-sajtu  Popis poljoprivrede 2023.

foto ilustracija Sabine, Pixabay