Kraljevski par uručio bolnici u Kraljevu inkubator i opremu za Dečje odeljenje (VIDEO)

Novac za donaciju prikupljen je uz pomoć Lajflajn humanitarne organizacije iz Londona koja je dobrotvornu večeru organizovala u hotelu Kleridžiz u kojem je prestolonaslednik Aleksandar rođen

Princeza Katarina i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević posle četiri godine ponovo su posetili Kraljevo i Opštu bolnicu „Studenica“ u kojoj su danas uručili doraciju neophodne medicinske opreme namenjene bebama i deci kao najmlađim pacijentima.

Sredstva (više od 4.300.000 dinara) prikupljena su zahvaljujući velikodušnim donacijama prijatelja Humanitarne organizacije Lajflajn iz Londona koji su prisustvovali dobrotvornoj gala večeri, održanoj u hotelu „Kleridžiz” u martu ove godine u čijoj je sobi (koja je na dan njegovog rođenja proglašena teritorijom tadašnje Kraljevine Jugoslavije) rođen prestoonaslednik Aleksandar. Raspoloženi bračni par Karađorđević poručio je da su ovakvi događaji divan povod da se okupe ljudi sa istom vizijom, ali i da se inspirišu drugi da pokažu saosećanje i velikodušnost prema onima kojima je pomoć potrebna.

Pogledajte VIDEO prilog:

Uručenje je obavljeno u prisustvu državnog sekretara Ministarstva zdravlja dr Gorana Makunčevića, Kristine Marković, članice Privremenog organa grada Kraljeva, dr Zorana Mrvića, v.d. direktora bolnice „Studenica” i Lazara Vukovića, člana UO Humanitarne organizacije Lajflajn London Lazara.

Isporučena oprema, prema rečima dr Mrvića, uključiuje: uređaj za skrining sluha, ključan za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorođenčadi, jedan inkubator, tri infuzione pumpe i jedan Holter EKG monitor.

Ova pomoć predstavlja nastavak veoma uspešne saradnje između Fondacije Princeze Katarine i kraljevačke bolnice.

Svaki put kada zajedno pružimo preko potrebnu pomoć našim bolnicama i podržimo vredan rad naših lekara i medicinskih sestara, to mi donosi mnogo radosti i utehe jer znam da smo napravili razliku na bolje. Sreća je još veća kad znam da će ova pomoć doprineti zdravlju naše dece, istakla je princeza Katarina i dodala:

Ljubav i posvećenost svih prijatelja Lajflajna London prema onima kojima je najviše potrebna, vredna je divljenja i zaslužuje svaku pohvalu. jJihova podrška našoj misiji omogućila je da se mnogi životi u Srbiji i Republici Srpskoj dotaknu i promene nabolje. Sigurna sam da će ova pomoć Opštoj bolnici „Studenica” u Kraljevu doneti mnogo dobrog.

Na donaciji se bračnom paru Karađorđević zahvalio v.d. direktora Opšte bolnice, poručujući da se, posle svih donacija koje su od kraljevskog para u ovu bolnicu stigle od 2014. godine nada nastavku saradnje:

Kada sam počeo da radim u našem porodilištu rađalo se oko 3.500 beba na godišnjem nivou, a sada oko hiljadu beba iz Kraljeva. To je, zaista, malo i vreme je da se to promeni.

Članovi kraljevske porodice iskoristili su danas priliku i da, nakon četiri godine, na licu mesta pogledaju i donacije koje su za to vreme stigle bolnici „Studenica” (novoopremljenu angio salu i Odeljenje dnevne hirurgije, a posetili su i školu „Ivo Lola Ribar” i uručili igračke učenicima. Ova škola je u prethodnom periodu više puta dobijala pomoć od Fondacije princeze Katarine.

M. M. D.