Smotra najboljih folkloraca: Treći Republički festival folklornih ansambala Srbije

Folkloru se čovek mora predati iz duše, igrati iz srca, a posvetiti mu se iz ljubavi“, govore oni kojima je folklor deo bitisanja, a takvi se okupljaju već treći put na Republičkom festivalu folklornih ansambala Srbije koji je prošlog vikenda održan u Centru za kulturu u Požarevcu.

Tokom ta dva dana Požarevac je bio prestonica folklora, jer je na festivalu nastupilo 18 kulturno–umetničkih društava (KUD) i skoro hiljadu amatera koji se na svoj način trude da čuvaju tradiciju srpskog naroda. KUD-ovi su se za učešće na Festivalu kvalifikovali na međuokružnim smotrama, a o tome čiji su 25-ominutni nastupi bili najbolji odlučivala je šestočlana stručna komisija u kojoj su bili:koreografi Dajana Kostić, Ljubomir Vujčin i Zvezdan Đurić, prof. etnomuzikološkinja dr Mirjana Zakić, etnolog Ivan Terzić i prof. Vladimir Milićević, muzički pedagog. Oni su ocenjivali uigranost ansambala, autentičnost prikazanih igara i narodne nošnje, vokalna i instrumentalna izvođenja muzičkih aranžmana.

stručni žiri – foto Savez folklornih ansambala Srbije

Priznanja su dodeljena u kategoriji zlatnih, srebrnih i bronzanih ansambala, a bilo je vrednih nagrada i u drugim kategorijama.

Generalni pokrovitelj ovog Festivala je Grad Požarevac uz podršku Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture, ocenio je da Savez folklornih ansambala Srbije ima viziju  kako da umreži amatere i profesionalce:

Oni su otpočeli tešku, ali vrlo važnu misiju modernizacije folklornog stvaralaštva u amaterizmu u nameri da podignu umetničke domete na folklornim scenama širom Srbije na viši nivo, bazirajući se na čvrstim temeljima naše narodne tradicije, tradicionalnom obliku igre, pesme, običaja, kao i narodnih nošnji. Savez je okupio eminentne stručnjake iz sveta folklornog stvaralaštva, koreografe, etnologe, etnomuzikologe, folklorne pedagoge, profesionalne igrače i na taj način učinio ih dostupnim mnogim amaterima kroz različiti vid edukacije i saradnje – ocenio je Ivanović.

Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture

On je dodao da „bez široko razvijenog amaterizma nema uspešnog razvoja kulture i umetnosti u društvu“:

Plemeniti i važan cilj Saveza je da u narednim godinama ostvari što čvršću saradnju sa što većim brojem profesionalnih lica, u saradnji sa Nacionalnim ansamblom „Kolo“ i Nacionalnim ansamblom „Venac“ sa Kosova i Metohije, kao i sa Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti, a sve u cilju da veliki broj amatera u oblasti folklora uči od najboljih poznavalaca struke.

Igor Gudić, predsednik Saveza folklornih ansambala Srbije podsetio je da ovaj Savez obuhvata 118 kulturno – umetničkih društava i oko 22.500 amatera, koji se trude da sačuvaju tradiciju, pesmu, igru i kulturu našeg naroda. On se zahvalio gradonačelniku Požarevca i Ministarstvu kulture na podršci u organizaciji Festivala.

Igor Gudić – predsednik Saveza folklornih ansambala Srbije

I Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca mišljenja je da amateri predstavljaju najveće čuvare srpske tradicije i običaja, zato što „na najbolji način, kroz dela, prikazuju mlađima i podsećaju starije, koliko su lepi svi delovi Srbije“.

Pobednik Festivala sa 98,5 osvojenih poena je Kud „Branko Radićević” iz Beške. Drugo mesto pripalo je Ansamblu narodnih igara i pesama – ANIP Smederevo, dok je trećeplasirani KUD „Soko” iz Inđije.

Među najbolje plasiranim – zlatnim ansamblima našli su se i: KUD „Bubušinac” Požarevac (četvrto mesto),  KUD „Impol Seval Sevojno” iz Užica (peto mesto), Folklorni ansambl opštine Malo Crniće (šesto mesto). Slede KUD „Ivo Lola Ribar” iz Krčedina, KUD „Vuk Karadžić”  iz Osipaonice kod Smedereva, KUD  „Golija” iz Novog Pazara i KUD „Dimitrije Tucović” iz Beograda.

Vrednost novčanih nagrada bio je 1,2 miliona dinara, a prva tri plasirana anasambla, pored novčanih nagrada, dobiće postavke novih koreografija eminentnih koreografa, narodnu nošnju, majice i cipele za igračke probe.

Po oceni žirija, za najautentičniji prikaz narodne nošnje nagrađen je KUD „Soko“ iz Inđije, dok je najbolji orkestar u funkciji ansambla, orkestar Milenka Martića, KUD-a „Branko Radičević“ iz Beške. Najbolji umetnički rukovodilac je Nikola Tomić, najbolji vokalni solista Igor Stević iz KUD-a „Bubušinac“, a za najbolje muško i žensko pevanje nagrađeni su članovi KUD-u „Batajnica“.

   M. M. D.

Fotografije: Savez folklornih ansambala Srbije