Kraljevu oko tri i po miliona evra za razvoj lokalne infrastrukture do 2028.

Projekat se realizuje po osnovu Sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Ugovora o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Srbije, a lokalne samouprave za ova sredstva tek treba da predlažu projekte

Prema Okvirnom sporazumu o sprovođenju Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava („LIID projekat“), potpisanim sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Gradu Kraljevu stavljaju se na raspolaganje sredstva u iznosu od 3.946.581 američki dolar tj. 3.488.574 evra, za realizaciju projekata u oblastima rehabilitacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture, izgradnje novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanja otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene izgradnjom sistema za odvodnjavanje, sanaciju klizišta, ojačavanje obala, aktivne mobilnosti, poput ozelenjavanja i rešavanja problema nasleđenog zagađenja, javne rasvete, unapređenja sistema za upravljanje saobraćajem, unapređenjem sistema za regulisanje saobraćaja, regulisanje parkiranja, bezbednosti saobraćaja i slično, e-mobilnosti, instalacijom stanica za električno punjenje, razvojem saobraćajne infrastrukture za e-bicikle i e-motocikle, objavljeno je na zvaničnom sajtu Grada Kraljeva.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je pristupilo realizaciji ovog projekta po osnovu Sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Ugovora o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Republike Srbije, a ukupna vrednost iznosi 300.000.000 američkih dolara (265.200.000 evra).

Nosilac projekta, čija će realizacija trajati do 30. novembra 2028. godine, jeste Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U okviru Projekta planirano je da 145 jedinica lokalne samouprave dobiju bespovratna sredstva za realizaciju projekata na svojoj teritoriji. Visina bespovratnih sredstava koja će biti dodeljena definisana je prema unapred utveđenoj formuli, a na osnovu parametara: broj stanovnika (demografija), površina (prostorni aspekt), indeks razvijenosti (ekonomski aspekt) i ranjivost na klimatske promene (klimatski aspekt).

Na Uvodnoj konferenciji projekta predstavljene su najvažnije informacije o procesu realizacije projekta i njegovim efektima na unapređenje infrastrukture, uslova života građana i upravljačkih kapaciteta lokalnih administracija u Srbiji. Učesnicima konferencije su zvanično uručene potvrde o stupanju na snagu Okvirnog sporazuma o sprovođenju projekta.

Konferenciju je svečano otvorio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je zahvalio Francuskoj agenciji za razvoj i Svetskoj banci na podršci i sredstvima koja će lokalnim samoupravama u Srbiji omogućiti da u narednom periodu konkurišu za različite projekte:

– Predstavnici lokalnih samouprava moraju da pokažu znanje, posvećenost, želju da se dođe do najboljih projekata u interesu građana. Uložili smo ogroman novac u prečistače otpadnih voda u pojedinim opštinama, milione evra, a da danas od toga nemamo ništa, jer nismo znali njima da upravljamo. Zato je važno da postoji kontrola i da komisija odredi kako će novac da se troši i na koje projekte.

On je pozvao predstavnike lokalnih samouprava da novac iskoriste na najbolji mogući način:

– Nemojte da tražite načine kako da time pokrivate nedostatak likvidnosti. Ovo će biti značajna finansijska injekcija za vaše opštine. Prionite na posao, predložite najbolje moguće projekte.

Izvor: zvaničan sajt Grada Kraljeva

2 thoughts on “Kraljevu oko tri i po miliona evra za razvoj lokalne infrastrukture do 2028.

  1. Mozda će jednog lepog dana i Jarčujak predgrađe Kraljeva dobiti uslove dostojno za život radili su 100m Rudničke ulice više od godinu dana po njima je 400m kanalizaciju jos uvek nemamo iako imamo projekte za fekalnu i atmosfersku jos iz1989god na pitanje gradonačelnik odgovara mi sve radimo u kontinuitetu i po prioritetu komunalni otpad donosimo do glavne ulice ili stavljamo u dzakove pored puta iz dvorišta se ne kupi otpad nastavak ulice Rudničke bio je zakazan odmah po završetku tog probnog dela ali toga jos uvek nema niti ima odrađeno mesto za autobusko stajalište niti za kante komunalnog otpada verovatno će se prekopati postojeći novi deo jer kod nas samo tako radi mozda će ovo neko i da objavi ali da se nešto uradi po tom pitanju teško jer u Kraljevu se radi po principu ja tebi ti meni i ruka ruci

  2. Aleksandar Vučić – Predstavnici lokalnih samouprava moraju da pokažu znanje, posvećenost, želju da se dođe do najboljih projekata u interesu građana. Uložili smo ogroman novac u prečistače otpadnih voda u pojedinim opštinama, milione evra, a da danas od toga nemamo ništa, jer nismo znali njima da upravljamo. Zato je važno da postoji kontrola i da komisija odredi kako će novac da se troši i na koje projekte.

    Комисија ИК мањи од 100, али када је корупција у питању, ИК је 200.

Comments are closed.