Kultura jača od korone

Od 28. jula do 1. avgusta biće održan treći Internacionalni festival pozorišta (IFP) u Vrnjačkoj Banji, koji afirmiše mlade i posebno talentovane domaće stvaraoce, a na repertoaru su izuzetna pozorišna ostvarenja

 Ovaj festival je još jedan od dokaza da je kultura, ipak, jača od korone i da uvek postoji potreba za kulturom i umetničkim sadržajima. Iako je prošlogodišnji festival više puta odlagan zbog epidemioloških i preventivnih mera, uspešno je održan u onlajn formatu. Najveća nagrada za stvaraoce, publiku i organizatore bila je velika posećenost onlajn predstava, koja je premašila očekivanja. Više od 3.000 gledalaca pogledalo je snimke predstava koje su selektori odabrali za IFP2.0.

Ovogodišnji repertoar biće igran na pozornici banjskog amfiteatra Danilo Bata Stojković, od 21.00. U pitanju su predstave: Saligia (28.07), San o Mileni (29.07), Kerovi (30.07), Noćni prevoz i stanica (31.07) i Bečka stolica (01.08). Rezervacija ulaznica moguća je putem zvaničnog sajta festivala – ifp.rs, gde se nalaze i sve dodatne informacije o predstavama i izvođačima.

Umetnički program pratiće stručni deo u vidu okruglog stola na kome se u krugu eminentnih kulturnih stvaralaca i akademskih predstavnika razmatraju pitanja od suštinske važnosti za pozorište, kulturu i umetnost. Ove godine tema će biti Predstave onlajn ili u fizičkom okruženju – perspektive, prednosti, ograničenja. Tom prilikom organizatori će podsetiti učesnike i publiku na rezultate prošlogodišnjeg istraživanja IFP-a o stavovima publike u doba pandemije.

Sa pokretanjem festivala ustanovljena je i specijalna nagrada za pozorišno stvaralaštvo koja podstiče mlade autore i izvođače, te slavi podršku njihovom radu. Promenadom su do sada nagrađeni beogradski Reflektor Teatar, glumac Srđan Timarov, FSU i Opština Vrnjačka Banja. Ovogodišnji dobitnik biće proglašen na ceremoniji otvaranja IFP3.0.

O FESTIVALU

Internacionalni festival pozorišta u Vrnjačkoj Banji (IFP) kreiran je 2019. godine, a pokrenulo ga je udruženje građana KUNST Lab (kultura, umetnost i nauka za stanovništvo). Cilj je da se kulturne i umetničke potrebe stanovnika Srbije ne samo zadovolje, već i podignu na viši nivo, a u kontekstu unapređenja nacionalnog kulturnog identiteta. Ovaj festival prevazilazi jaz između realnih potreba publike i (ne)dostupnosti kulturnih i umetničkih sadržaja koji ne znaju za granice.

Ovaj festival istovremeno afirmiše mlade i posebno talentovane domaće stvaraoce, dok ističe i ono najbolje što nudi etablirana srpska pozorišna i kulturna scena. Takođe, festival promoviše srpsku kulturu i umetnost u regionu i svetu, dok paralelno domaćoj javnosti nudi najbolje internacionalne primere kulturnog i umetničkog stvaralaštva.

M. M. D.