Kutlačijada na reci Lopatnici u nedelju 12. maja

Učesnici će kuvati tradicionalna jela, ko šta ima i želi

Za sve ljude željne druženja sa prirodom važi poziv na novu Kutlačijadu, drugu po redu, koja će na kupalištu Borovan na reci Lopatnici biti održana u nedelju 12. maja.

Sugestija je da za kotlićem budu muškarci opasani keceljama, dok će žene konačno da sede i piju… pivo, poručuju organizatori.

Kutlačijada nije komercijalnog karaktera, znači nema prodaje pića i hrane. Cilj svega i izazov je da se sastanemo svi na jednom lepom mestu, da podelimo čašice i hranu, da se nasmejemo i zapevamo svi jednaki – poručuje Nebojša Kovandžić

On je imanje na kojem će Kutlačijada biti održana otkupio od firme koja je imala nameru da na tom mestu napravi mini hiroelektranu.

Ta firma otišla je u stečaj. Zato je ovo mesto moj zalog za očuvanje reke Lopatnice, životne sredine, sela. Očuvanje iskre povratku prirodi i selu. A sve ovo niko ne može sam, već moramo svi zajedno. Pored ove nekomercijalne manifestacije ovde ćemo opet održavati eko sabore, sabore planinara, likovne kolonije i radionice, koncerte alternativne muzike – najavljuje Kovandžić.

Prostor sa obe strane reke je dovoljno veliki da primi ogroman broj ljudi. Postoje uredni toaleti sa protočnom vodom, izvorska voda i voda sa potoka. Mesto ima struju i osvetljenje. Organizatori su obezbedili i šatru 12 puta 8 metara.

Drva će biti, ali kako ne znamo koliko će ljudi doći, valjalo bi da imate kod jedan naramak. Piće hladimo u reci.  Za goste i posetioce koji ne spremaju obezbeđen je kazan pasulja od 100 litara. Glavni kuvar pasulja zbog kojeg se pojede sve do poslednje kašike i ove godine biće Milan Banjanac. Biće opet i nekih nagrada, pokloni, zahvalnice. Startujemo od 9 ujutro – poslednje su najave pred skup.

Oni koji žele da kampuju i da prenoće, valjalo bi da se najave zbog određivanja mesta. Više informacija na FB profilu Nebojše Kovandžiča i na telefon 064 15 66 144.

M. M. D.

Fotografije kojima je opremljen tekst pozajmljene su od prošlogodišnjih učesnika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *