Među 60 nezaposlenih koji su odlučili da pokrenu svoj posao, 57 odsto su žene

Kraljevo trenutno ima 5.600 lica na evidenciji nezaposlenih

Šezdeset osoba sa evidencije nezaposlenih Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu osmelilo se da pokrenu sopstveni biznis. Na dava javna poziva – za dodelu subvencije nezaposlenima za samozapošljavanje i za dodelu subvencije nezaposlenima romske nacionalnosti za samozapošljavanje u ovoj godini, pozitivno je ocenjeno 208 zahteva, ali  je, u skladu sa kvotama opredeljenih za ovu vrstu programa, na području Filijale odobreno 76 zahteva za dodelu subvencije, od čega za Grad Kraljevo 60.

Među njima je pet osobe sa invaliditetom, a četiri pripadnika su romske nacionalnosti. Od ukupnog broja 57 odsto je biznisa koje će pokrenuti žene, a preduzetnici su se, uglavnom, odlučivali za poslove iz oblasti proizvodnje, proizvodnog zanatstva, intelektualnih, zdravstvenih usluga, delatnosti ličnih usluga.

Snežana Prelić, direktorka Filijale NSZ podsetila je prilikom dodele korisnicima ugovora o subvencijama da je za ovu svrhu izdvojeno ukupno 18.150.000 dinara. Ona je istakla da podršku početničkom biznisu daju i Grad Kraljevo, koji je i ove godine planirao određena sredstva za preduzetništvo, Regionalna privredna komora, Regionalna razvojna agencija.

Korisnicima će u narednih godinu dana biti omogućena i usluga mentoringa, tokom kojeg ćemo početnicima u biznisu pomoći da, kroz analizu njihovog posla još na početku, uočimo prednosti njihovog posla, ali i eventualne nedostatke, što će pomoći da se njihov posao razvija i, naravno, da opstane. Sve njih vidimo u narednom periodu kao buduće poslodavce tako da im apsolutno stojimo i dalje na raspolaganju.

Kraljevo trenutno ima 5.600 lica na evidenciji nezaposlenih.

Nove preduzetnike je pozdravio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je podsetio da Grad Kraljevo i NSZ poslednjih nekoliko godina udružuju sredstva kako bi, kroz stručnu praksu, javne radove, ali i kroz samozapošljavanje, smanjili broj nezaposlenih.

Tu su i subvencije koje daje država za različite vrste novih zapošljavanja, tako da smo u prethodnih nekoliko godina u gradu Kraljevu uspeli da zaposlimo ljude u velikim fabrikama – ‘Leoniju’, ‘Eurotaju’, ‘Giru’, ali i čitavom nizu manjih preduzeća. Ukupno, za pet godina, u Kraljevu se zaposlilo čak 8.000 ljudi. Siguran sam da ćemo otvaranjem novih radnih mesta još više smanjiti nezaposlenost, a tome će doprineti i veliki infrastrukturni projekti.

Zvonko Tufegdžić, predsednik Regionalne privredne komore Rapkog i Moravičkog okruga ocenio je da bi, čak i u slučaju da opstane samo 20-30 procenata od šezdeset novih biznisa, to predstavljalo veliki uspeh i da će im u narednih godinu dana Komora besplatno pružati kompletnu logistiku: od mogućnosti pronalaska biznis partnera do edukacije.

 „Na taj način ćemo dati doprinos da oni traju. Da 20-30 procenata od šezdeset, koliko je dobilo subvenciju, ostane da živi posle pete godine, to je veliki uspeh“, kaže Tufegdžić.

U okviru projekta „Osnažene i odvažne u sopstvenom biznisu, Udruženje poslovnih žena „Ilinka Ilić“ iz Kraljeva angažovalo je Indiru Popadić, poslovnu konsultantantkinju i mentorku koja je održala predavanje na temu „Faktori uspeha u preduzetništvu“.

   M. M. D.