„Na Desankin dan“ u Vrnjačkoj Banji: Sećanje na kraljicu srpske poezije

Most ljubavi neraskidivo je vezan za Desankinu pesmu „Molitva za ljubav“ za koju su joj inspiracija bili oficir Relja i njegova devojka učiteljica Nada

Turistička organizacija Vrnjačka Banja, u znak zahvalnosti i poštovanja prema pesnikinji Desanki Maksimović, pokrenula je pre 10 godina manifestaciju „Na Desankin dan“ koja se tradicionalno održava na čuvenom Mostu ljubavi, načičkanom velikim brojem katanaca.

Ovaj most neraskidivo je vezan za Desankinu pesmu „Molitva za ljubav“, koju je ona posvetila srpskom oficiru Relji i njegovoj devojci učiteljici Nadi.

Tabla “Molitva za ljubav” Desanke Maksimović pored Mosta ljubavi u Vrnjačkoj Banji

Desanka je, prilikom svojih čestih boravaka u Vrnjačkoj Banji čula za Nadinu i Reljinu tužnu ljubavnu priču, a napisavši „Molitvu za ljubav” želela je da legenda o njima nastavi da živi. Po priči, učiteljica Nada i srpski oficir Relja, zavoleli su se neposredno pre Prvog svetskog rata. Velika ljubav je plenila pažnju svih Vrnjčana, a most koji danas nosi ime Most ljubavi bio je njihovo omiljeno sastajalište. Njih dvoje obećali su se jedno drugome, ali je njihovu ljubav prekinuo rat koji je Relju odveo na front, a Nadu ostavio da Relju čeka. Nažalost, Relja se u Vrnjačku Banju nije vratio, a zbog Grkinje koju je zavoleo – raskinuo je i verenički zavet. Njegov dalji život je nepoznanica, ali je Nada slomila prevelika tuga i mlada je umrla.

Desanka je u Banju obično dolazila s proleća, u aprilu ili maju. Stanovala je u sobi u objektu „Servo Mihalj“ i tu sobu nikada nije menjala, kaže Goran Karavesović iz Turističke organizacije Vrnjačka Banja.

Prošlo je mnogo vremena od njenog poslednjeg boravka u Banji koju je mnogo volela, ali onako kako su joj uzvraćali pažnjom i gostoprimstvom, Vrnjčani joj sada uzvraćaju sećanjem.

Njen lik i delo ostali su da žive među njima, a uspomena na nju će večno trajati. Drago nam je da se svake godine 16. maja na Mostu ljubavi, tačno u podne, okupe pesnici, glumci, građani.Tako je bilo i ovoga puta – naveo je Karavesović.

Gosti na ovoj pesničkoj manifestaciji bili su pesnici Miodrag Jakšić, Vladimir Đorđević, Vojislav Mehandžić, Ilija Šaula i glumica Vjera Vujović, prvakinja Beogradskog pozorišta.

Desanka je imala izuzetno dobar prijem kod vojnih institucija: dočekivali su je oficiri kao boginju pesništva. Meni je imponovalo da budem sa njom u društvu i sve do njene smrti bio sam vezan za nju i njenu realnost – prisetio se pesnik Ilija Šaula koji živi i radi u Americi.

        Dragan Ivanović