Nagrada “Zlatno slovo Dejana Vukićevića” uručena Oliveri Nedeljković

Priznanje koje su porodica Dejana Vukičevića i kraljevačka biblioteka „Stefan Prvovenčani“ ustanovile u njegovu čast dodeljeno je na početku ovogodišnjeg Žičkog sabora bibliotekara.

Prvi laureat priznanja sa imeno prerano preminulog Dejana Vukićevića, koji je ostavio dubok trag u nacionalnom bibliotekarstvu je Olivera Nedeljković, bibliotekarka savetnica Odeljenja za zavičajnu zbirku i legate u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u Čačku. Nagrada se dodeljuje za najbolju izložbu u bibliotečko-informacionoj delatnostim a Nedeljković ju je dobila za postavku pod nazivom „Srpska poezija XX veka u fondovima Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis”, priređenu u okviru Muzeja poezije, projekta koji je realizovan u čačanskoj biblioteci povodom šezdesete godišnjice manifestacije „Disovo proleće”.

Na svečanosti otvaranja Žičkog sabora bibliotekara, Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije, osvrnuo se na karakter manifestacije podsećanjem na reči vladike Nikolaja Velimirovića da je „Žiča srpska priča” i duhovno središte u kojem se jezgri naša kultura. Nadovezujući se na stihove Stevana Raičkovića o prenošenju duhovnog nasleđa u lancu predaka i potomaka koji se nikada ne prekida, Milišić je naglasio da su u očuvanju spone između sadašnjih i budućih čitalaca bibliotekari verovatno i najvažnija karika.

U pozdravnoj reči Jasminka Marković, direktorka kraljevačke biblioteke, istakla je važnost i inspirativnost teme ovogodišnjeg stručnog skupa posvećenog nacionalnim profesionalnim i književnim nagradama u bibliotekarstvu Srbije i izdavaštvu pod okriljem biblioteka.

Mladen Vesković, viši savetnik u Sektoru za savremeno umetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture govorio je o uticaju književnosti na formiranje društvene i duhovne klime, što je veoma izazovno u vremenu kada je izdavaštvo tržišno orijentisano. U tom kontekstu, istaknuta je korektivna uloga izdavaštva u okviru delatnosti biblioteka, jer se upravo tu nalazi prostor za dragocena izdanja koja nemaju komercijalnu crtu. Prema Veskovićevim rečima, Biblioteke imaju isti značaj i kada je reč o priznanjima i nagradama koje su dodeljivane pod njihovim okriljem.

O nagradi „Zlatno slovo Dejana Vukićevića” govorila je mr Gordana Đilas, bibliotekarka savetnica u Biblioteci Matice srpske, koja je i predsedavala žirijem za dodelu ovog priznanja. Ona je istakla da je ustanovljavanje ove nagrade inicirala porodica Dejana Vukićevića, a da je inicijativu institucionalno podržala kraljevačka biblioteka. Pored Gordane Đilas, žiri za dodelu nagrade činile su dr Dragana Milunović, Emilija Dimovska, Nataša Antonijević i Katarina Jablanović. U obrazloženju za dodelu priznanja, žiri je istakao da se izložba Olivere Nedeljković izdvojila svojom živopisnošću, jer osim pesničkih knjiga, prikazuje i rukopise i lične predmete predstavljenih pesnika, od kojih mnogi imaju karakter rariteta. Istaknuto je, takođe, da je ova izložba pravo osveženje u načinu prezentacije bibliotečke građe, te da na najlepši način oplemenjuje novoformiranu zbirku poezije u čačanskoj biblioteci.

Nagradu koja se sastoji od zlatnika sa imenom Dejana Vukićevića i njegove knjige „Non imprimatur”, Oliveri Nedeljković uručila je Čarna Vukićević, kćerka Dejana Vukićevića, izrazivši zahvalnost svima onima koji su uložili svoju energiju i ljubav u ustanovljavanje ove nagrade.

U svom obraćanju povodom uručenja nagrade. Olivera Nedeljković je, nakon izraza zahvalnosti žiriju i svojim kolegama koji su njenu postavku uputili na Konkurs, naglasila osećaj izuzetne ljudske i profesionalne odgovornosti zbog primanja priznanja sa imenom Dejana Vukićevića koji je bio sinonim znanja, posvećenosti, kreativnosti, karakternosti i principijelnosti, a sa kojim je delila osećaj da nisu pisci u biblioteci, već posvećenici bibliotečkoj profesiji.

Program svečanog uručenja završen je video prezentacijom postavke „Srpska poezija XX veka u fondovima Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis”, koja je veoma slikovito prenela sadržaj i atmosferu izložbe, a za ovu priliku su je pripremili autorka Olivera Nedeljković i Mirko Drmanac, viši diplomirani bibliotekar u čačanskoj biblioteci.

    Danka Spasojević

Foto: Ivan Spasojević