Nov sanitet za Službu hitne pomoći u Kraljevu

Osim što predstavlja pojačanje voznom parka, ova donacija je od značaja i za kvalitetnije pružanje zdravstvene zaštite kovid pacijentima, jer vozilo poseduje kompletnu opremu za mehaničku ventilaciju

Jedno od 20 novih sanitetskih vozila koje je EU kroz program donacija, uz posredovanje Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge, dodelila Srbiji, pripalo je Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kraljevo. Ključeve vozila predao je šef delegacije EU Sem Fabricio uz prisustvo predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, prošle sedmice, a sanitet je od danas i zvanično deo voznog parka kraljevačke Hitne pomoći.

Donacija ima ogroman značaja za naš grad i sugrađane, ali i za našu službu, jer uz već postojeća vozila, sa ovim novim sanitetom ćemo moći još brže i lakše da odgovorimo zahtevima naših pacijenata – rekla je dr Olivera Kurćubić, specijalista urgentne medicine u Službi hitne pomoći.

Ona je podsetila da je teritorija grada Kraljeva velika i razuđena zbog čega ova služba ima veliki broj kućnih poseta i izlazaka na teren, naročito u situaciji panedmije kada je povećan broj kućnih poseta, a stanja su najčešće urgentna.         

Osim zanavljanja voznog parka, ova donacija je od velikog značaja zbog pružanja zdravstvene zaštite pacijentima koji su oboleli od Kovida, jer vozilo poseduje kompletnu opremu (mehaničku ventilaciju u komfornim uslovima samog vozila).

Donacija je deo šire podrške EU Srbiji od početka pandemije, čime se pojačavaju zdravstveni kapaciteti naše zemlje.

Prilikom primopredaje ključeva, Sem Fabrici je rekao da je reč o konkretnom primeru solidarnosti i podrške EU Srbiji i da su vozila raspoređena tamo gde je najpotrebnije. Ukupna vrednost donacije je 800 hiljada evra.