U Mlanči i na Rudnu – do metar snega! (VIDEO)

U proleće kad mu vreme nije, na Rudnjanskoj visoravni podno Radočela sneg pada već nedelju dana, pa ga ima od 70 do 100 centimetara. To je najveća visina snežnog pokrivača u ovoj sezoni, a ovoliko ga nije bilo ni prošle zime.

Kako saznajemo od naših „specijalnih izveštača“ i prijatelja, porodica Šekler i Milikić –Sretović, danas je na Rudnu duvao i vrlo jak vetar. I pored toga, do centra sela, gde porodica Šekler ima apartmane, put je prohodan, izveštava Draško Šekler.

Oko tri kilometra dalje ušuškan u jelovoj šumi na lokaciji Srnjača nalazi se pansion „Nebo“. Slađana Milikić Sretović kaže da i do njih bar jednom dnevno dođe čistač snega, tako da nisu zavejani.

Iako je kraj marta, rekao bi čovek „mrtva sezona“ za turizam, koji nije ni zimski ni prolećni, na Rudnu ima gostiju. U pansionu „Nebo“ trenutno borave tri porodice, a kod Šeklera je danas otišla jedna ekipa, a preksutra stiže druga.

Pogledajte kako situacija izgleda “na terenu”:

„Specijalni izveštači“ iz Mlanče su iz porodice Vasiljević. Predsednik MZ Budimir Vasiljević kaže da sneg u tom selu pada neprekidno – već dva dana:

Meštani su se borili, čistili sami traktorima, ali sada je to postalo gotovo nemoguće. Apelujemo za pomoć u mašinama koje bi čistile sneg prema udaljenim kućama od kojih su mnoge zavejane. Ima dosta starijih ljudi, ali i dece, pa nam je pomoć zasita neophodna.

Mikan Vasiljević iz Mlanče poziva nadležne da dođu u Mlanču u kojoj je, ističe, situacija – vanredna:

– Nevreme je zahvatilo potez između Čemerna i Radočela. Snega oko moje kuće ima 60-ak centimetata, a u brdima možda i ceo metar. Zato bi bio neophodno da mašine što pre počnu sa čišćenjem, kako bi krenula dostava hrane, elkova bolesnima ili sena za stoku – apeluje Vasiljević i podseća da je opština Ivanjica zbog snega već uvela vanrednu situaciju, a da se deo u kojem oni žive graniči sa ivanjičkom opštinom.