„Od 1.600 lekara koliko godišnje zatraži licencu, 600 ih traži za rad u inostranstvu“

Zabrinjavajući je trend zapošljavanja onih koji, prekvalifikacijom, posle bilo koje srednje škole, za šest meseci mogu da steknu diplomu u privatnoj srednjoj medicinskoj školi, poručeno je na 24. protestu u Kraljevu

Protest „Kraljevo protiv nasilja“ u gradu na Ibru sinoć je održan 24. put. Na Trgu srpskih ratnika okupljenima se obratila Mirjana Maričić, medicinska sestra u Domu zdravlja Kraljevo. Ona je istakla da verovatno unapred zna odgovor svih kojima bi postavila pitanje da li su zadovoljni kvalitetom usluga u državnom zdravstvenom sistemu:

Sem urgentnog zbrinjavanja, za sve ostale usluge ćete se načekati. Prvo ćete čekati da vam se neko javi u Domu zdravlja, zatim da dobijate specijalistički uput, da odete na pregled, na snimanje ili na operaciju. I nije problem u zdravstvenim radnicima,. Čak se čitav sistem samoodržava radom i entuzijazmom tih, većinom profesionalaca u svom poslu.

Maričić je ocenila da je problem u nedovoljno sistematskom ulaganju u kadrove i opremu:

Vučićeva populisticka mantra da nikad više nije novca ulagano u zdravstvo nije istinita, a i sama ministarka zdravlja je za ovakvo funkcionisanje sistema izjavila da su „možda malo krivi i ministri“ i da će srpskom zdravstvo trebati 10 godina da se oporavi ako se odmah krene sa reformama. Mi te godine više nemamo, jer su hiljade zdravstvenih radnika napustile zemlju.

Mirjana Maričić i Lazar Milosavljević

Od 1.600 lekara, koliko ih godišnje, u proseku, zatraži licencu za rad, 600 lekara zatraži dozvolu za rad u inostranstvu, kazala je Maričić. Srbija je u deficitu sa anesteziolozima, radiolozima, specijalistima urgentne medicine, a nedostaje i srednji stručni kadar.

Poslednjih godina smo svedoci zabrinjavajućeg trenda zapošljavanja zdravstvenih radnika koji se prekvalifikuju u privatnim medicinskim školama, gde im je omogućeno sticanje diplome srednje medicinske struke „prečicom“ za šest meseci iz bilo koje srednje škole. Suvišno je komentarisati koliko su ti kadrovi kvalitetno teoretski i praktično spremni za rad sa pacijentima – ocenila je ova medicinska sestra.

U pitanju je, kako je dodala, veliki problem u najavi, jer se pretpostavlja da će ti kadrovi  uskoro činiti 20 do 30% od ukupnog broja medicinskih tehničara ukoliko se hitno ne prestane sa tim trendom.

Na kraju skupa okupljenima se obratio aktivista Lokalnog fronta Lazar milosavljević koji je rekao održavanje narednih protesta zavisi od toga hoće li lokalni izbori u Kraljevu biti raspisani.

Protesta naredne subote će svakako biti. Dođite na njega, zato što je važno da ako ništa drugo pošaljemo poruke za budućnost i poruke koje možda, nešto mogu da promene u ovoj zemlji.

     M. M. D.