Osamnaest godina „Prijateljstva za nova vremena“ (VIDEO)

Kraljevačko udruženje građana „Prijateljstvo za nova vremena”, koje je na inicijativu Hadži Momira Bakračevića osnovano 2005. godine, proslavilo je svoje punoletstvo u društvu dugogodišnjih saradnika i prijatelja.

„Prijateljstvo“ je apolitična i neprofitabilna organizacija koja se, tokom 18 godina postojanja, u svojoj osnovnoj ideji bavila obnavljanjem, pre svega, pokidanih bratskih odnosa među gradovima, ali i uspostavljanjem novih prijateljstava koja se baziraju na istim međuljudskim, ekonomskim, i kulturnim potrebama.

Hadži Momir Bakračević podseća da je, nakon što su uminuli ratovi devedesetih, krenulo sa obnavljanjem veza između decenijama bratskih gradova Kraljeva i Maribora koje je, između ostalog, vezivala i manifestacija „Voz bratstva i jedinstva“.

U septembru 2004. godine najpre su u Kraljevo, u okvuru Radijske delavnice znancev i inicijative koju je Antin Tone Petelinšek, tadašnji  urednik Radio Maribora osmislio pod nazivom „Prijateljstvo za nove čase“, sa šest autobusa stigli građani Maribora.

Pogledajte VIDEO reportažu:

Već naredne godine nastalo je „Prijateljstvo za nova vremena“.

Kraljevo je kao grad imalo dosta bratskih gradova, ali su se raspadom velike Jugoslavije „ućutali“ i odnosi između nekada bratskih gradova. Dolaskom na čelo tadašnje opštine Kraljevo Rada Jovića i Peđe Stojanovića, oglasio su se tadašnji gradonačelnik Maribora i ambasador Slovenije u Mađarskoj, jer tada zbog blokade nismo imali slovenačku ambasadu u Srbiju. Kada je došlo do obnavljanja odnosa Kraljeva i Maribora, posle smo obnavljali i uspostavljali i ostale: poljska Zelena Gora, Rožaje, Novo Goražde, Plužine. Ponosni smo na činjenicu da smo u Puli četiri puta bili domaćini Dana srpske kulture u Istri u okviru kojih su tamo gostovali kraljevački KUD-ovi, vatrogasni orkestar „27. septembar“, izlagali svoje radove kraljevački slikari. Jedne godine smo, zahvaljujući igumaniji Manastira Žiče priredili izložbu pravoslavnih ikona manastira Žiča u Puli. Za ovih 18 godina u Kraljevo smo „doneli“ u maturski ples tad, pa je Kraljevo bio prvi grad u kojem je održana ta manifestacijakaže za portal Krug Bakračević.

Sredinom avgusta predstavnici Kraljeva (članovi KUD „Kraljevačka riznica“ i slikar Dragan Raskov Milošević) i majstori grnčarije iz Zlakuse, u organizaciji Prijateljstva za nova vremena, a na poziv Srpske zajednice u Istri, odlaze na jubilarne, 15. po redu Dane srpske kulture u Istri.

Jedino nam do sada nije pošlo za rukom da obnovimo odnose sa izraelskim Lodom, jer taman dođemo do nekog dogovora, tamo se dogode sukobi (u pitanju je palestinski deo). Postoji ideja da Prijateljstvo za nova vremena pobratimi Jerisos, grčki gradić koji je koji je poslednja urbana tačka na putu ka Svetoj Gori, ali razmišljam da li to da bude Kraljevo ili Ušće, preko kojeg bismo, na neki način, povezali Studenicu i Hilandar –najavljuje Hadži Momir Bakračević.

Zahvaljujućo predlozima Prijateljstvo za nova vremena do sada je u Kraljevu proglašeno 10 počasnih i zaslužni građanina Kraljeva, a ove godine je za to priznanje počasnog građanina Kraljeva predložen otac Metodije, iguman manastira Hilandar. Pre tri godine, priznanje zaslužnog udruženja građana u Kraljevu je „za doprinos razvoju i afirmaciji grada Kraljeva“ dobilo i Prijateljstvo za nova vremena.

Za muzički deo događaja postarali su se muzičari Duvačkog orkestra “27. septembar” iz Kraljeva.

    M. M. D.