Otvoren Job Info Centar u Kraljevu

Prvi u Raškom okrugu, a deveti Job Info Centar u Srbiji, u Kraljevu je zvanično počeo sa radom. Projekat „Znanjem do posla“ partnerski sprovode vlade Švajcarske i Srbije, a cilj ovakvih centara je, kako se na otvaranju moglo čuti – uspešnije zapošljavanje mladih. Zato su danas predstavljene

usluge koje zainteresovani mladi ovde mogu dobiti.

Job Info Centar u Kraljevu nalazi se na adresi Trg kralja Petra Prvog Oslobodioca 2, a ovde će mladi moći da se informišu o aktuelnostima sa tržišta rada, mogućnostima daljeg usavršavanja ili zaposlenja. Biće im, kako je najavljeno, organizovani susreti sa poslodavcima i predstavnicima određenih zanimanja, a Centar će raditi i na unapređenju socijalne inkluzije i lakšeg uključivanja osetljivih grupa u posovne tokove.

Dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva u tehničkom mandatu, podsetio je da se iz gradskog budžeta svake godine obezbeđuju sredstva za mere aktivne politike zapošljavanja i da je za 2023. godinu u budžetu za te namene izdvojeno ukupno 14,2 miliona dinara (oko 10 miliona jza podsticaje u zapošljavanju, 1.750.000 za projekat „Znanjem do posla” i 2.450.000 za radne prakse za mlade):

Smatram da danas u Kraljevu, uz dve velike strane fabrike i brojne kraljevačke koje nastavljaju sa novim zapošljavanjem, svako ko želi da dobije posao to i može. Kroz projekte koji – podrazumevaju nova zapošljavanja trudimo se da zajedničkim snagama stvorimo uslove za unapređenje zapošljavanja prvenstveno mladih, ali i onih koji su u kategoriji teže zapošljivih osoba, kao i svih onih koji kroz rad žele da postanu korisni članovi društva.

Kroz program, čiji je deo proijekat otvaranje Job Info Centra u Kraljevu, do sada je u Srbiji prošlo više od 27.000 mladih, a više od 1.600 polaznika programa završilo je obuku na radnom mestu. Od tog broja – 77% njih pronašlo je zaposlenje, kazala je Jelena Stefanović, lider komponente za karijerno vođenje i savetovanje.

Lucija Vasiljević, direktorka Regionalne razvojne agencije Raškog i Moravičkog okruga, zahvalila se lokalnoj samoupravi i brojnim donatorima:

Danas se potencira doživotno obrazovanje i više nije dovoljna samo stečena diploma nego je potrebno pratiti i područje neformalnog obrazovanja i upravo savetovanja ovog Centra će doprineti razvoju te sfere kod svih zaniteresovanih građana.