Ovako su raspodeljena sredstva za projekte udruženja građana u Kraljevu za 2024.

Preko konkursa, udruženja građana dobiće tri miliona dinara manje nego prethodnih godina

Odlukom o budžetu grada Kraljeva za 2024. godinu izdvojeno je 14 miliona dinara za sufinansiranje projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja građana.

To je iznos koji je za tri miliona manji nego prethodne dve godine, a na konkurs je stiglo pet prijava manje nego 2023.

Na današnjoj sednici Gradskog veća doneta je Odluka o raspodelili sredstava iz gradskog bužeta na osnovu koje će biti sufinansirani predloženi projektu udruženja građana. Na konkurs je ove godine stiglo 76 predloga projekata (prošle godine 81, a pretprošle 92). Svi su bili blagovremeni.

Uslov (više od 50 bodova) ispunila su 53 udruženja čiji će projekti biti, dok su projekti 19  udruženja ocenjeni sa manje od 50 bodova i oni neće biti finansirani.

Kao nepotpune odbačene su prijave četiri udruženja čiji predlozi projekata nisu ni bodovani.

Najviše novca (490.000) iz gradskog budžeta ove godine KUD „Kraljevačka riznica“. Sledeći na spisku je projekat Udruženja za ekologiju i zaštitu životne sredine „Ribnica 2021“ za koji je opredeljeno 440.000 dinara.

Po 400.000 dinara dobiće Udruženje građana „Bresnička koliba“ iz Bresnika, Srpski kulturni centar „Stefan Nemanja“ i Udruženje za ekologiju i zaštitu životne srredine „Ibar 2021“.

Najmanje novca – po 100.000 dinara dobiće četiri udruženja.

Pored udruženja čiji je rad dokazan i godinama prepoznat u javnosti na dobrobit njihovih članova, i ove godine na spisku podržanih projekata ima udruženja za čije aktivnosti nikada, ni mi kao novinari, a verujemo i većina građana nismo čuli, a voleli bismo da nas demantuju i pošalju, recimo, spisak aktivnosti koje su u prethodnom periodu imali, ako nas već nisu pozivali da propratimo njihove aktivnosti.

Pogledajte kompletan spisak podržanih i projekata udruženja građana.

Članovi Gradskog veća na današnjoj sednici usvojili su izveštaje o radu svih gradskih javnih ustanova, uključujući i izveštaj Apotekarske ustanove Kraljevo čija sudbina je poslednjih dana tema broj jedan u Kraljevu. Na današnjoj sednici, o najavi da se “Grad Kraljevo sprema da apoteke koje su u njegovom vlasiništvu prepusti privatnoj firmi” – nije bilo reči, ali naša redakcija za naredni ponedeljak priprema izveštaj o ovoj temi.

M. M. D.