Ovo su najbolji đaci u Kraljevu!

Grad Kraljevo danas je darivao knjigama 34 najbolja učenika u našem gradu iz 23 osnovne i 11 srednjih škola

            U odborničkim klupama Skupštine grada Kraljeva danas su sedeli najbolji đaci. Budući inženjeri, ekonomisti, advokati, lingvisti, umetnici, matematičari, fizičari… sedeli su mirno, disciplinovano, pomalo i sa nelagodom u nepoznatom prostoru. Delovali su mi i malo zbunjeno, ali samo dok posle dodele nagrada nisu dobili priliku da govore. Razgovarali smo sa nekolicinom i na videlo su izašli njihova elokventnost, samopouzdanje, ambicioznost i spremnost da se suoče sa novim fazama u životu.

Najbolji srednjoškloci Kraljeva

Anđela Dimić, najbolja učenica OŠ „Vuk Karadžić“ na Beranovcu, kaže da je uspeh u školi postigla intenzivnim radom i verom u sebe:

Želela bih da budem advokat, da branim ljude i pravdu. Ili eventualno sudija. Nije teško biti najbolji đak. Uz moj rad, pomogli su mi podrška roditelja i nastavnici, koji mi na najjednostavniji način sve objasne. Posle ja to svojim rečima prenosim sebi, ali i drugim đacima, jer mi nastavnici nekada daju da predajem na času. Ne možemo zapamtiti baš sve što je u knjigama, potrebno je da logički zaključujemo. Ima vremena i za slobodne aktivnosti, samo su potrebni dobra organizacija, trud, volja i motiv.

            Andrija Slović iz Elektro saobraćajne tehničke škole skromno kaže da nema najbolje ocene u školi, ali da ga izdvajaju nagrade na takmičenjima, do kojih je stigao zahvaljujući talentu i vrednom radu. Za sada planira da upiše Tehnički fakultet u Novom Sadu:

Andrija Slović

            – Mislim da kvalitet nastave više zavisi od profesora, ne toliko od sistema školovanja. Mislim da smo u našoj školi imali dosta kvalitetnih profesora i da me oni zaista spremaju za fakultet i za dalji život. Uvek sam imao vremena za druženje i sport, stalno sam nešto trenirao. Za 10 godina voleo bih da vidim sebe kao nekog ko je završio fakultet i ko radi u nekoj većoj kompaniji. To su želje, videćemo realnost. Pošto se bavim programiranjem, ne bi bio problem da radim iz Srbije za neku stranu firmu, pa i iz Kraljeva.

Vasilije Catić je mali maturant OŠ „Sveti Sava“ i takođe je kao i Andrija, opredeljen za prirodne nauke, pa je na okružnim takmičenjima osvajao nagrade iz matematike i fizike.

Vasilije Catić

            – Sve sam postigao napornim radom. Zapravo, nije baš toliko naporno, jer ja volim da učim i volim to što učim, zato imam vremena i da treniram fudbal. Roditelji i nastavnici su mi usadili rutinu rada i učinili su da zavolim to što učim. Još se dvoumim koju ću srednju školu upisati, ali verovatno neku sa dosta matematike i fizike. Za desetak godina voleo bih da radim u nekoj dobroj firmi i da sam dobro pozicioniran.

            Umetnička budućnost Milke Baralić kao da je bila predodređena od najmlađih dana, jer je već u predškolskom uzrastu primećen njen neuobičajeni talenat za likovne umetnosti:

Milka Baralić

             – Umetnost je za mene čitav moj život! Ali, nikada nisam zapostavljala ni druge predmete. Smatram da je Umetnička škola divna i najbolja i najjača od svih u Srbiji. Profesori su stručni, dobre osobe i na usluzi su nam, predazadovoljna sam. Obožavam vajarstvo, ali ću upisati modni dizajn na Primenjenim umetnostima u Beogradu, tu sebe vidim. U budućnosti bih volela da budem uspešna modna dizajnerka, možda i van Srbije, jer to zanimanje nije baš cenjeno kod nas.

            Željenu budućnost jasno je sebi zacrtala i Selena Milosavljević, najbolja učenica iz OŠ „Jovo Kursula“, koja je sklonija društvenim naukama:

            – Studiraću srpski jezik i za deset godina volela bih da ostanem na fakultetu i da jednog dana budem profesorka. Želim da budem ispunjena, srećna, zdrava i profesorka srpskog jezika i književnosti. Volim srpski i jezike uopšte i zato ću upisati društveno-jezički smer u Gimnaziji, za to se spremam sve ove godine. Odličan uspeh u školi postižem velikim trudom i radom, verovala sam u sebe, a u mene roditelji i nastavnici.

Među dobitnicima knjiga osim najboljih učenika osnovnih i srednjih škola, bili su i učenici škole za obrazovanje odraslih, kao i Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Ivo Lola Ribar“, koju pohađaju učenici sa posebnim potrebama.

Terzić: Promovišemo rad i učenje

            Povodom školske slave Sveti Sava knjige su ovim najboljim kraljevačkim đacima uručili gradonačelnik dr Predrag Terzić i načelnica Školske uprave Bojana Marinković. Za razliku od predhodnih godina, zbog korone i protivepidemijskih mera nije bilo svečanog programa.

            Gradonačelnik Terzić, koji je svojevremeno i sam bio nagrađen kao najbolji učenik svoje škole, rekao je da se ovim simboličnim činom promovišu rad i učenje:          

            – Nagrađujemo decu koja neumorno uspevaju da savladaju ne samo školsko gradivo nego i da kroz dodatne aktivnosti  ostvare značajne rezultate na takmičenjima. Sa Školskom upravom nastojimo da poboljšamo uslove za učenje učenicima i uslove za rad prosvetnim radnicima, ali i da kroz nove nastavne metode pobljšamo nastavni proces. Zahvaljujući saradnji  Grada i Školske uprave sa vladom Srbije u prethodnih nekoliko godina uložili smo značajna sredstva u infrastrukturu. Prošle nedelje smo u beogradu razgoivarali i o otvaranju istraživačkog centra na Goču, pa se nadamo da ćemo realizovati i taj projekat.

            Gradonačelnik je podsetio da  su u  rekonstrukciju zgrade Mašinsko tehničke škole Ministarstvo prosvete i Grad uložili 60 miliona dinara, u fasadu Gimnazije i Ekonomsko trgovinske 12 miliona, sa Ministarstvom energetike 19 miliona dinara u rekonstrukciju zgrade Elektro – saobraćajne tehničke škole i da je u toku najveći projekat, izgradnja nove zgrade OŠ „Sveti Sava“ vredna skoro 400 miliona dinara.

            I načelnica Školske uprave Bojana Marinković je istakla da je svrha nagrađivanja najboljih učenika odavanje priznanja njihovom radu, ali i promovisanje talenta i rada kao temeljnih vrednosti.

            – Na Dan školske slave odajemo priznanje i posvećenosti poslu, ambicioznosti i istrajnosti nastavnika. Učenici i nastavnici su zajedničkim naporima postigli uspehe kojima se divimo i koji će, verujem, ovim učenicima biti motivacija za dalje napredovanje. Svima čestitam školsku slavu sa nadom da će nam reči i dela našeg najvećeg prosvetitelja Svetog Save biti putokaz u radu i podsećanje koliko su važni nastavnički poziv i prosveta, kao temelj svakog društva.

            Među domaćim piscima čija su dela danas dobili najbolji učenici primećujemo Andrića, Pekića, Kiša, Dučića, Kočića… a među stranim Eka, Pamuka, Kosidovskog, Gogolja, Čehova, Londona… Ove knjige će njihove dobitnike nekih dalekih dana podsećati na današnjnu malu svečanost i priliku, nadamo se ne retku, kada su njihov rad i znanje doživeli društveno priznanje.

Radmila Vesković

NAJBOLJI UČENICI koji su dobili knjige od grada Kraljeva povodom Savindana:

OSNOVNE ŠKOLE

OŠ „Branko Radičević“ Vitkovac – Aleksandra Pantelić VIII/1

OŠ „Braća Vilotijević“ Kraljevo – Lazar Sretenović VIII/2

OŠ „Vuk Karadžić“ Kraljevo – Anđela Dimić VIII/7

OŠ „Dragan Marinković“ Adrani – Teodora Marinković VIII/1

OŠ „Milunka Savić“ Vitanovac – Tamara Drenovaković VIII/1

OŠ „Sveti Sava“ Kraljevo – Vasilije Catić VIII/1

OŠ „Dimitrije Tucović“ Kraljevo – Krsman Terzić VIII/4

OŠ „Dragan Đoković Uča“ Lađevci – Lazar Jeremić VIII/2

OŠ „Đura Jakšić“ Konarevo – Ognjen Vujić VIII/3

OŠ „Živan Maričić“ Žiča – Jovan Milovanović VIII/2

OŠ „Ivo Lola Ribar“ Kraljevo – Jovan Glavonjić V/1

OŠ „Jovo Kursula“ Kraljevo – Selena Milosavljević VIII/1

OŠ „Jovan Cvijić“ Sirča – Viktor Nikolić VIII/1

Ferida Jovanović V/3 – polaznica osnovnog obrazovanja odraslih

OŠ „Milun Ivanović“ Ušće – Emilija Đoković VIII/2

OŠ „Olga Milutinović“ Godačica – Jelica Romčević VIII/1

OŠ „Petar Nikolić“ Samaila – Luka Pajević VIII/1

OŠ „Svetozar Marković” – Petar Radulović VIII/2

OŠ „Jovan Dučić“ Roćevići – Tatjana Jovanović VIII/1

OŠ „Stefan Nemanja“ Studenica – Anastasija Andrić VIII/1

Osnovna muzička škola „Stevan Mokranjac“ Kraljevo – Novica Negovanović VI razred na odseku harmonike

OŠ „Dositej Obradović“ Vrba – Iva Tomić VIII/1

OŠ „IV kraljevački bataljon“ Kraljevo – Darija Vasiljević VIII/3

OŠ „Čibukovački partizani“ Kraljevo – Dunja Savićević VIII/3

SREDNJE ŠKOLE

Gimnazija – Minja Milovanović IV/4

Mašinsko-tehnička škola „14. oktobar“ Mina Ostojić III/3

Elektro-saobraćajna tehnička škola „Nikola Tesla“ Andrija Slović IV/3

Šumarska škola – Ivana Marković IV/4

Ekonomsko–trgovinska škola – Valentina Petrašinović IV/3

Medicinska škola – Milica Kuč IV/1

Poljoprivredno-hemijska škola „Dr Đorđe Radić“ Anđela Milovanović IV/2

Srednja škola „Ivo Lola Ribar“ – Milovan Veličić III/1

Srednja muzička škola „Stevan Mokranjac“ – Miljana Sokolović IV razred na odseku muzički izvođač klasične muzike – saksofon

Umetnička škola Kraljevo – Milka Baralić IV obrazovni profil: likovni tehničar

Dom učenika srednjih škola – Milica Radojičić IV, Umetnička škola