Ovo su naši najbolji studenti: Spisak dobitnika gradskih stipendija

Stipendije grada Kraljeva primaće 50 najboljih studenata iz našeg grada koji studiraju na fakultetima čiji je osnivač država

Komisija za dodelu stipendija studentima iz Kraljeva utvrdila je redosled onih koji su konkurisali i objavila spisak studenata koji će biti stipendisti grada Kraljeva za školsku 2021/22. godinu.

Iznos stipendije je 10.000 dinara mesečno i prima se za deset meseci, a ukupan iznos mora biti isplaćen do kraja kalendarske godine, da bi se planirana sredstva od 5 miliona dinara utrošila iz budžeta za ovu godinu. Stipendija se dodeljuje bez obaveze vraćanja.

Pravo na stipendiju imaju studenti visokoškolskih ustanova prvog i drugog stepena, počev od druge godine studija, na fakultetima čiji je osnivač Republika Srbija, koji su „na budžetu“ i imaju prosečnu ocenu iznad 8,50. Ove godine se na konkurs prijavio 91 student/studentkinja koji ispunjavaju uslove.

Stipendiju će primati 50 prvoplasiranih po visini prosečne ocene. Prvoplasirani na listi ima prosečnu ocenu „10“ (druga godina Fakulteta tehničkih nauka u Čačku), a 50. student ocenu „8,95“

Prema Odluci o stipendiranju studenata sa teritorije grada Kraljeva, u slučaju kada studenti imaju istu prosečnu ocenu prednost imaja student sa nižim prosekom primanja po članu domaćinstva. Tako se ovog puta dogodilo da 50. i 51. student na rang listi imaju istu prosečnu ocenu, ali su niži porodični prihodi „prelomili“ ko će ući na spisak dobitnika stipendije.

Zanimljivo je da je naša analiza pokazala da su prirodne i društvene nauke gotovo podjednako zastupljene: 26 stipendista studira prirodne ili tehničke nauke, a 24 društvene nauke.