Pada broj novozaraženih, od kovida sa teritorije Kraljeva preminule još tri osobe

U našoj zemlji, od poslednjeg preseka registrovano je još 2.846 slučajeva zaraze koronavirusom među 14.193 testiranih, a od kovida je, prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, preminulo još 39 ljudi

Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu saopštio je da je, od poslednjeg preseka, sa teritorije Kraljeva registrovano još 49 OSOBA POZITIVNIH na koronavirus, od 356 testiranih.

Od 172 uzorka brisa za obradu PCR metodom

– 107 su bili uzorci uzeti od osoba sa simptomima Covida 19, pozitivni su rezultati 12 OSOBA.

– od 65 osoba testiranih po drugim indikacijama (zdravstveni radnici, zbog putovanja, smeštaja u starački dom ili u bolnicu), DVE su POZITIVNE.

Na osnovu antigenskog testa 184 testirane osoba, koronavirus je potvrđen kod 35.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj osoba koje su na teritoriji grada Kraljeva od početka epidemije registrovane kao pozitivne na virus SARSCoV-2 sada iznosi 18.374.

Od poslednjeg izveštaja, prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, sa teritorije grada Kraljeva, preminule su, nažalost, još tri osobe od posledica infekcije koronavirusom.

Do sada je, od početka epidemije, sa teritorije Kraljeva od kovida preminulo ukupno 325 ljudi.

U Opštoj bolnici „Studenica“, prema izveštaju dostavljenom iz ove ustanove, trenutno se na bolničkom lečenju od kovida nalazi 80 pacijenta. Na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi je njih 14, (intubirano je šest, četiri je na neinvazivnoj terapiji, i isto toliko pacijenta na „high flow“ režimu). Tokom poslednja 24 časa primljeno je osam pacijenata, isto toliko je otpušteno, a od posledica kovida 19 preminule su četiri osobe. U bolničkim izveštajima navodi se broj preminulih koji se leče u ovoj ustanovi, bez obzira sa koje su teritorije, a u izveštajima Gradskog štaba – samo broj preminulih od posledica kovida među građanima sa teritorije Kraljeva, te otuda dolazi do nepoklapanja.

Za poslednja 24 časa u bolničkoj kovid ambulanti obavljeno je 150 pregleda.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa jučerašnjim danom (15. april), u Kraljevu je dato ukupno 52.455 doza različitih vakcina. Prvu dozu vakcine primilo je 31.161 osoba, a obe doze primilp je ukupno 21.294 građana. Danas do 14 časova u novoj Hali sportova u Ribnici u toku je bila revakcinacija građana drugom dozom Sinofarm i Fajzer vakcine. Celog dana, sve do 20 časova i građani koji nisu zakazali termin preko eUprave mogu da prime prvu dozu vakcine Sinofarm.

Dom zdravlja Kraljevo nastavio je, bez zakazivanja, davanje prve doze vakcina punoletnim lica u 13 kraljevačkh sela.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 15. aprilom, vakcinisano je ukupno 4.368 osoba i to kineskom – Sinofarm vakcinom.

Od poslednjeg preseka u našoj zemlji je, zvanično, registrovano još 2.846 pozitivnih na koronavirus od 14.193 testirane osobe, a od posledica infekcije preminulo je još 39 kovid pacijenata. Od početka epidemije u Srbiji je od posledica infekcije koronavirusom preminula ukupno 5.920 osoba.

Na respiratoru je, trenutno 239 kovid pacijenata (20 manje nego juče) od ukupno 7.187 hospitalizovanih (ovaj broj je u blagom padu već nekoliko dana, u odnosu na juče – u bolnicama je za 154 manji broj pacijenata koji se leče od kovida)..

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA (prema podacima Ministarstva zdravlja):

Od poslednjeg preseka u Beogradu je registrovano još 645 novozaraženih, u Novom Sadu 162, u Nišu 109, u Kragujevcu 69, u Novom Pazaru 67, u Subotici 66, u Zrenjaninu 59, u Šapcu 57, u Pančevu 55, u Smederevu 52.  

*Prema ovom izveštaju Kraljevo ima 48 novozaraženih koronavirusom. Ovaj podatak razlikuje se od podatka Gradskog štaba za vanredne situacije, a do nepoklapanja dolazi zbog različitog sata  u toku dana kada se pravi presek broja novozaraženih.

Valjevo ima 47 novozaraženih, Jagodina 43, Leskovac 42 i Čačak 40.

Sva ostala mesta u Srbiji imaju po manje od 40 osoba koje su za poslednja 24 časa registrovane kao pozitivne na koronavirus.

   M. M. D.