Toplana: Grejanje u Kraljevu produženo do 3. maja

Iako je grejna sezona zvanično završena, centralno grejanje iz JEP „Toplana“ biće  nastavljeno do kraja meseca, a najduže do 3. maja

            Grejna sezona za toplane u Srbiji zvanično je završena juče, 15. aprila, ali sve dok budu niske temperature, kraljevačko Javno energetsko preduzeće „Toplana“ nastavće snabdevanje toplotnom energijom. Ovo je za portal KRUG rekao direktor ovog preduzeća Dragan Arsenijević.

Prema gradskoj Odluci o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Izuzetno od 16. aprila do 3. maja grejanje se nastavlja u dane za koje je prognozirana srednja dnevna temperatura 12°C ili niža.

            – Nastavili smo sa smenama i dežurstvima kakvi važe tokom grejne sezone. Republički hidrometeorološki zavod i za narednu sedmicu najavljuje niske temperature i padavine, tako da ćemo nastaviti isporuku toplotne energije do kraja aprila, najkasnije do 3. maja, kako je i propisano odlukom. Za sada nema nikakvog skraćenja isporuke energije na dnevnom nivou, što znači radnim danima 6-21h, vikendom i praznikom 7-21h. Izmene su moguće jedino ako se dogodi da nekog dana temperetura skoči do dvadesetak stepeni.

Dragan Arsenijević, direktor JKP “Toplana” Kraljevo

            Direktor „Toplane“ kaže da je grejna sezona do sada protekla bez  problema i „bez minuta prekida u isporuci“. Ostaje nam da se nadamo da će pravo proleće stići i pre 3. maja, mada ni bi bilo prvi put da kotlarnice rade i u maju. To, se, naime, prvi put dogodilo pretprošle godine, 6. maja 2019.g zbog niskih temoperatura sistem je pokrenut iako je prošao krajnji rok za završetak grejne sezone.

            Kraljevačka „Toplana“ ima još jednu kotlarnicu koja radi na mazut i za ovu godinu je planirano da i ona bude zamenjena kotlarnicom na gas. Dragan Arsenijević kaže da su u toku pripremne radnje:

            – U fazi smo dobijanja lokacijske dozvole za objekat, a radi se i idejni projekat. Očekujem da ćemo u junu završiti sve te predradnje i da početkom juna raspišemo tender za izgradnju nove kotlarnice „Zelengora“. U narednoj grejnoj sezoni sve naše kotlarnice radiće na gas, koji je ekološki najčistiji energent.

            Na početku grejne sezone objavili smo intervju sa direktorom JEP „Toplana“ Draganom Arsenijevićem, u kome smo razgovarali o tome zašto Kraljevčani ne plaćaju grejanje po potrošnji, ko plaća gubitke toplotne energije, koliko korisnika je napustilo grejanje preko „Toplane“, zašta koriste li subvencije iz gradskog budžeta… Intervju možete pročitati na ovom LINKU.

       R. Vesković