Parking senzori i displeji postavljeni u dve ulice u centru Kraljeva (VIDEO)

Najavljeno je i da će uskoro, iza zgrade Gradske uprave, početi izgradnja parking garaže od nekoliko spratova

Od pre nekoliko dana, vozači koji žele da se parkiraju u centru Kraljeva, u ulicama Cara Dušana i Cara Lazara, mogu na početku tih ulica da se informišu da li i koliko u njima ima slobodnih, obeleženih parking mesta.

U pitanju je projekat „Sistem za analizu toka saobraćaja i sistem evidencije popunjenosti parking mesta sa snimanjem parkirališta za invalide“, koji je izabran za realizaciju na konkursu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za koji su po polovinu od oko 25 miliona dinara, obezbedili ovo ministarstvo i Grad Kraljevo.

Na svetlećim displejima prikazan je broj slobodnih parking mesta, zahvaljujući parking senzorima koji se nalaze na parking mestima. Parking mesta namenjena vozilima osoba sa invaliditetom pokrivena su kamerama, a Monitoring centar se nalazi u Parking servisu.

Vozačima koji dolaze iz Karađorđeve, odnosno Ulice Olge Jovičić Rite, na raspolaganju je informacioni displej kod OŠ „IV kraljevački bataljon“ na ulazu u Ulicu cara Lazara, a za slobodna parkinge mesta u Ulici cara Dušana u toj ulici mogu da se informišu vozači koji dolaze iz Ulice vojvode Putnika ili iz Hajduk Veljkove.

Pogledajte video prilog:

Da je ovo samo početak rešavanja pitanja parkinga u Kraljevu najavio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, pojašnjavajući da su u budžetu za ovu godinu planirana sredstva za izgradnju parking garaže. On je najavio i da će projekat za izgradnju garaže od nekoliko spratova iza zgrade Gradske uprave uskoro biti završen i da će, kada bude izgrađena, u centru Kraljeva biti dovoljno mesta za parkiranje.

Planirana je i izgradnja garaže pored nekadašnjeg „Statusa“ na keju, i tamo ćemo u budućnosti, sami ili uz pomoć privatnog investitora, izgraditi garažu. Važno je  da ovaj problem parkiranja, osim u ulicama Cara Lazara i Cara dušana nastavimo da rešavamo i u drugim ulicama u centru Kraljeva.

Pored informacionih displeja, koji postoje na svakoj raskrsnici, o broju slobodnih mesta, zasada samo u ove dve ulice, vozači mogu da se informišu i na linku SLOBODNA PARKING MESTA na sajtu zvaničnom sajtu Grada Kraljeva..

Prema rečima Novice Lišanina, direktora kraljevačke „Čistoće“, Parking servis naplaćuje parkiranje na 1.200 parking mesta u gradu. Senzora na parking mestima u ove dve ulice ima 236 i samoodrživi su, jer imaju integrisane baterije koje traju oko pet godina.

Planiramo da, pored prve i druge zone, uvedemo ekstra, kao i treću zonu. Ideja je da, kako bismo razgušili grad od automobila, za parkirana vozila postoji ograničenje parkinga.

U Kraljevu je 26 parking mesta predviđeno za vozače – osobe sa invaliditetom, a na osam mesta za njih – nema ni naplate parkiranja.

Kada zaposleni u našem monitoring centru primeti da se auto koji nema karticu lica sa invaliditetom parkira na mesto predviđeno za njih, moći će da javi Saobraćajnoj policiji ili Komunalnoj miliciji kako bi oni reagovali i napisali kaznu ili eventualno uklonili vozilo – pojasnio je Lišanin.  

M. M. D.