Kako hobi pretvoriti u dodatni izvor prihoda

Jasmina iz Kraljeva i Marija iz Vrnjačke Banje, primeri su kako strast prema hobiju može postati izvor zadovoljstva i dodatne zarade

Hobi je idealan način da se relaksirate, osećate ispunjenije i zadovoljnije. Međutim kako dodatni novac nikada nije na odmet, lepo je kada od onoga u čemu uživate možete i da – zaradite.

Upravo to su uradile Kraljevčanka Jasmina Tonić i Banjčanka Marija Stojković, jedna praveći dekorativne upotrebne predmete, a druga rođendanske pinjate.

Jasmina Tonić: Umetnost na kamenju i drvetu

Jasmina Tonić je po zanimanju profesorka likovnog u OŠ „IV kraljevački bataljon“. Međutim, i kada završi svoj radni dan nastavlja da radi ono što voli, jer za umetnike ne postoji radno vreme. Ljubav prema slikarstvu i prirodi spojila je u jedno. Slikajući na kamenu i drvetu pravi najrazličitije dekorativne predmete.

– Svaki suvenir koji nosi neku sliku, natpis, događaj ili lik ima i svoju namenu. To obično budu na drvetu napravljene slike koje ujedno služe i za kačenje ključeva, nakita…

Pažljivo odabrani materijali, lepo oslikani i personalizovani, pored velikog interesovanja u Srbiji poklanjaju se i širom sveta.

Ljudi koji dolaze kod nas u Kraljevo i generalno u Srbiju, budu oduševljeni kada vide šta mi sve pravimo i koliko smo kreativni, kao i koliko su svi ti predmeti koji se prave ovde autentični, zbog čega budu inspiraisani da ono što vide ovde odnesu u inostranstvo i poklone svojim prijateljima i komšijama koji su stranci. Tako su suveniri koja sam napravila sada širom Evrope, ali i Amerike.

Jasmina Tonić

Marija Stojković: Pinjate za najmlađe

Svoju kreativnost u svrhu dodane zarade iskoristila je i Marija Stojković iz Vrnjačke Banje, iako po zanimanju vaspitačica, več pet godina bavi se pravljenjem pinjata za dečje rođendane.

Sve je počelo tako što sam bila pozvana na jedan dečji rođendan, na koji je trebalo da odnesem neki malo originalniji poklon. Došla sam na ideju da napravim jednu pinjatu koja je tada bila u obliku rođendanske torte. Kada sam ušla na rođendan i unela tu pinjatu nastalo je opšte oduševljenje među decom. Tako sam dobila ideju Iiodlučila da bih ovim mogla iz hobij da se bavim.

Likovi iz crtanih filmova, životinje, automobile… Za pravljenje pinjata najbitnija je ideja dok sam proces, kako Marja kaže, nije mnogo zahtevan

Ideja i strpljenje su ključni, jer se jedna pinjata pravi i do četiri dana. Nakon što od papira i kartona napravim oblik i sklopim pinjatu, preko nje mažem smesu od brašna, vode i belog papira da bi bila čvrsta, a nakon toga sledi sušenje, koje traje između 8 i 12 sati, u zavisnosti od veličine pinjate.

Marija Stojković

Jasmina i Marija svoje proizvode prodaju uglavnom preko Instagrama, ali i po preporuci onih koji su već kupovali njihove proizvode i bez obzira da li je u pitanju izrada suvenira ili pinjata, obe se slažu da od hobija može i lepo da se zaradi.

A. Petrović