„Pažljivko“ uči najmlađe: samo pažljivo je bezbedno

Predavanje o pravilnom ponašanju u saobraćaju

Sa ciljem da se poveća bezbednost dece u saobraćaju, u saradnji sa Gradskim savetom za bezbednost saobraćaja, Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je danas za mališane Kraljeva dve edukativne predstave „Pažljivkova pravila u saobraćaju“ kroz koju deca, na njima blizak način, uz pesmu i igru i uz maskotu Pažljivka, uče pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Cilj ove edukativne predstave je da se sva deca osamostale u saobraćaju, da budu bezbedna na putu od škole do kuće i u svakodnevnim situacijama i da od malih nogu steknu dobre navike.

Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da ova predstava obilazi celu Srbiju:

Upravo model kroz pesmu i igru najbolje je prohvaćen kod dece koja tako najlakše pamte kako treba da se ponašaju u saobraćaju. Statistika, nažalost, pokazuje da oko 100 mladih ljudi godišnje u Srbiji izgubi život (prošle godine 89), a oko 6.100 biva povređeno. Manji broj poginulih mladih u 2023. predstavlja značajan pomak, a sve aktivnosti koje preduzimamo treba da doprinensu da taj broj bude još manji.

Danas su svi prvaci koji su prisustvovali predstavama dobili knjigu „Pažljivkova pravila u saobraćaju“, koje je obezbedila Agencija za bezbednost saobraćaja. Do sada je oko 70.000 primeraka već podeljeno prvacima u našoj zemlji.

Takođe, i svi predškolci dobili su bojanke sa ovom tematikom – navodi Ćurčić.

Predškolce i prvake pozdravio je Nenad Marković, predsednik Gradskog saveta za bezbednost saobraćaja:

Ono što sam ja za sve ove godine naučio od dece, to je da svi oni znaju ko je Pažljivko, jer i oni najmlađi spremno odgovaraju da je to „jedan dečak koji se lepo ponaša u saobraćaju“. Ova akcija u Srbiji traje više od 10 godina i nadamo se da će, kada ovako edukovana deca postanu glavni učesnici u saobraćaju, broj stradalih biti još manji. Kažem „još“, jer je već sada broj poginulih u saobraćajnim nezgodama manji nego ranije, ali se nadamo da će biti i mnogo manji nego pre.

U cilju stvaranja sigurnog i bezbednog okruženja za sve, Agencija za bezbednost saobraćaja će, kako je najavljeno, nastaviti sa svojim preventivnim aktivnostima ka svim kategorijama učesnika u saobraćaju, u cilju dostizanja Vizije – nijedno stradalo dete u saobraćaju.

Teodora Jovetić

*Ovaj medijski sadržaj proizveden je kao deo Projekta koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora