Petnaesti protest „Kraljevo protiv nasilja“ (VIDEO)

Učesnici protesta su, uz podršku dela kraljevačke opozicije performansom odlučili da izraze nezadovoljstvo lokalnom politikom i rukovodstvom grada

Na Trgu Jovana Sarića, ispred zgrade Gradske uprave u Kraljevu, večeras je održan performans pod nazivom „Dođite na asfaltiranje jedne karijere”. Ovoga puta nije bilo protestne šetnje, ali su učesnici protesta, uz podršku dela kraljevačke opozicije (Lokalni front i pokret SRCE Kraljevo) odlučili da izraze nezadovoljstvo lokalnom politikom i rukovodstvom grada.

Okupljenima se obratio student Savo Gudžulić koji je porulio da „stvaranje optimalnih uslova za život u jednom gradu zahteva zaista odgovorne nosioce vlasti i izvršioce budžeta“ i dodao:

Tim načinom ostvaruju se regularno vodosnabdevanje, urbanističko planiranje, bezbednost građana, kulturna ponuda, sportske manifestacije, razvoj obrazovanja, socijalna i zdravstvena podrška, izgradnja puteva i saobraćajnica. To znači da budžet grada služi potrebema građana, a ne kao miraz koji ste dobili u lični posed. Možete se oženiti po svome izboru, što je jedino prirodno, ali budžet nije vaš svadbeni poklon, pa da ga krčmite kako vam se prohte.

Pogledajte VIDEO prilog:

Gudžulić je dodao da se „asfaltom može pokriti prašina razrovane staze“, ali da nije isto „ako se rovari po budžetu“, jer tada „prašina leti na sve strane, a svaka obmana i svaka krađa moraju imati i svoj završni čin“.

Nakon govora Gudžulića, deo učesnika protesta je ispred ulaza u zgradu Gradske uprave, kredom iscrtao put i ispisao „asfalt“ i „semafor“, aludirajući tako na priče koje se u lokalnoj javnosti vezuju za ime gradonačelnika Kraljeva.

Da podsetimo, protesti širom Srbije počeli su 8. maja, sa zahtevima da se zaustavi nasilje u javnom prostoru, posle dva masovna ubistva, najpre 3. maja u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“, a dan kasnije i u selima oko Mladenovca u kojima je poginulo ukupno 19 osoba i isto toliko ranjeno.

Inicijalno iskazani zatevi skupova „Srbija protiv nasilja” su ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, ostavke članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ukidanje rijaliti programa, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi i ostavke rukovodstva Radio televizije Srbije.

   M. M. D,