Počinje Žički duhovni sabor Preobraženje 2023.

Kruna dešavanja je dodela „Žičke hrisovulje“ 19. avgusta u trpezariji Manastira Žiče

Već godinama Žički duhovni sabor Prepbraženje predstavlja značajnu kulturnu manifestaciju koja ima za cilj negovanje, proučavanje i afirmisanje vrednosti srpske nacionalne kulture.

Program Prepbraženja 2023. počinje večeras (sreda, 16. avgust) u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo u 20 sati, otvaranjem izložbe „Jovan Dučić, svom milom Trebinju – Tragom jedne vizije“. Izložbu će otvoriti Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine iz Trebinja, a prisutnima će se obratiti i  gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Narodni muzej Kraljevo ove godine organizuje i međunarodni naučni skup pod nazivom „Publicistika u razvoju društva i države III: Javna reč i javna osuda“ koji će trajati 17. i 18. avgusta.

Takođe, 17. avgusta u 20 sati, u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo biće predstavljen Zbornik radova „Publicistika u razvoju društva i države I: Od novinskog izveštaja do objektivne istorije. Karanovac/Kraljevo u srpskim novinama 1835-1918“ uz promociju kompletne edicije koja obuhvata pored zbornika i četiri knjige Slavoljuba Maržika.

Kruna dešavanja je dodela „Žičke hrisovulje“ pesniku laureatu na 19. avgusta u trpezariji Manastira Žiča. Dobitnik „Žičke hrisovulje“ za 2023. godinu je pesnik Ljubivoje Ršumović.

M. M. D.