Pod snežnim pokrivačem: Godačica, Goč, Rudno… (VIDEO)

Svi putni pravci na području Kraljeva su prohodni iako u brdsko-planinskim krajevima već ima 15-ak centimetara snega

            Na području Kraljeva sneg je danas padao gotovo ceo dan, ali slabog intenziteta, pa za sada nije izazvao veće probleme u saobraćaju: svi putni pravci su prohodni, a nije bilo ni zastoja u saobraćaju. Najviše snega ima na Goču, Rudnu, Studenici i ostalim brdsko-planinskim delovima ušćanskog područja, kao i u selima na obroncima Gledićkih planina.

Centar Rudna pod snegom, danas

Zaposleni na Goču kažu da snega ima 10-20 centimetara i da je padao ceo dan, ali je put, koji održava preduzeće „Novi Pazar put“, prohodan za automobile i autobuse. Međutim, put ka Goču je zabranjen za šlepere i kamione sa prikolicom, saopštila je Zimska služba JP „Putevi Srbije“.

Put Kraljevo – Goč, 7. decembar 2021.

Prema njihovom upozorenju, na delu Ibarske magistrale od Kraljeva do granice sa Crnom Gorom ima manjih odrona. Na našem području odroni mogu iznenaditi vozače i na putu Ušće – Studenica – Mlanča.

            Snežni pokrivač pokrio je sela na Gledićkim planinama. O tome nas izveštava Dejan Veljović, proizvođač rakije iz zaseoka Rakija.

            – U zaseocima Rakija i Jablanica, koje sam danas obišao, visina snega je oko 10 centimetara. Napadao je noćas i ceo dan padao, ali lagano – kaže Dejan za portal Krug.

Pogledajte snimak snežne idile koju je Dejan zabeležio:

Sneg je dosta vlažan, tako da se zadržava na granama, pa mi koji imamo voćnjake danas smo otresali sneg sa starijih stabala da se grane ne bi polomile. Ovce su u torovima, obilazimo imanja, grejemo se vrućom rakijom, za sada nema većih problema, pa mogu da kažem da je snežna idila u Rakiji – priča nam Dejan dok sa osamdesetšestogodišnjom baka Radojkom gustira „šumadijski čaj.

“Živeli!” – Baka Radojka i Dejan Veljović nazdravljaju “šumadijskim čajem”

            Rudnjanska visoravan se zabelela još pre nekoliko dana i sada snega ima 15-20 centimetara. Prema rečima meštana, prohodni su putevi i ka Brveniku i ka Studenici. Autobus koji prevozi učenike viših razreda u OŠ „Stefan Nemanja“ u Studenici je bez problema odvezao i dovezao decu.

Glavna saobraćajnica u Rudnu

            Direktor JKP „Putevi“, koje održava gradske i prigradske ulice, lokalne i nekategorisane puteve, Mirko Vuković kaže da na Rudnu ima snega na putu na 2 kilometra ispred sela. On podseća da tokom zimske sezone u ovom planinskom selu „Putevi“ imaju stalnu ekipu zaduženu za zimsko održavanje. Vuković kaže da je u ovu zimsku sezonu preduzeće ušlo bolje opremljeno.

  • Imamo dva nova kamiona sa duplom vučom i sa prosipačima. Nabavili smo dovoljnu količinu soli i agregata. Do 1. decembra nije bilo potrebe za intervencijom, a poslednjih dana smo u stalnoj pripravnosti zbog povremenih snežnih padavina. Nema zadržavanja snega na putu, ali kolovozi su vlažni i već postoji opasnost od poledice.
Goč pod snegom, 7.12.2021.

            Sneg za sada nije napravio veće probleme, ali svakako noćas i sutra ujutru vozači bi trebalo da budu dodatno oprezni zbog poledice, jer meteorolozi najavljuju blaži mraz na našem području. Prema prognozi, naredne snežne padavine možemo da očekujemo u subotu.

R.Vesković

Za fotografije zahvaljujemo: Dejanu Veljoviću (Gledić), Ivani Janić i Darku Milovanoviću (Goč) i porodici Šekler (Rudno)

O bezbednosti u saobraćaju pročitajte tekst: Broj prekršaja alkoholisanih vozačakonstantno raste