U petak sednica Skupštine grada, evo šta će biti na dnevnom redu…

Zašto se donosi nova odluka o subvencionisanju boravka dece u privatnim vrtićima i ko će biti na čelu ustanova Kraljevačko pozorište i Sportski centar Ibar – ovo je samo deo tema koje će biti na dnevnom redu Skupštine grada

            Narednog petka, 17. septembra, biće održana 9. sednica Skupštine grada Kraljeva. Predsednik gradskog parlamenta Nenad Marković u skladu sa Statutom sazvao je redovnu sednicu.

            Na dnevnom redu nalazi se čak 45 tačaka dnevnog reda, a moguće je da će ih, kao to često biva, bude i više jer se uvrste kao dopuna dnevnog reda. Iz ovako obimnog „programa“ izdvojićemo nekoliko tema, na koje smo vam i u prethodnom periodu skrenuli pažnju tekstovima na osnovu sednica Gradskog veća na kojima su razmatrane i pripremani predlozi za Skupštinu.

            Među prvim tačkama na dnevnom redu su Izveštaj o realizaciji budžeta u prvih šest meseci, o čemu smo potanko pisali u tekstu Prihodi dobri, ali – hoćemo li ih najzad sve uložiti? , kao i izmena Odluke o mreži osnovnih škola koja će omogućiti ponovno otvaranje škole u Gokčanici, što smo takođe najavili.

            Našu pažnju naročito je privukla četvrta tačka dnevnog reda Predlog odluke o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice, u prevodu u privatnim vrtićima. Odluku identičnog naslova Skupština je usvojila još decembra prošle gdine, ali i pored pompezne najave, sve ovo vreme nijedan roditelj nije ostvario pravo na subvencionisanje boravka dece u privatnom vrtiću, a sada ih u gradu ima dva. Već je u prethodnim mesecima moglo da se čuje na sednicama Gradskog veća da postoje problemi u realizaciji ovog prava onako kako je bilo definisano važećom Odlukom, pa se pribeglo pisanju nove odluke. Nadamo se da će od narednog meseca roditelji moći da ostvare ovo pravo. U obrazloženju Predloga odluke se navodi da trenutno u privatne predškolske ustanove „Čuperak“ i „Mačak u čizmama“ trenutno pohađa 150 dece.

            Iz dnevnog reda Skupštine izdvajamo i dve tačke koje se odnose na „kadrovska rešenja“. Za direktora Kraljevačkog pozorišta predložen je Miodrag Dinulović, dosadašnji direktor, a iz materijala se može videti da je on bio i jedini kandidat. Za vršioca dužnosti direktora Sportskog centra Ibar predložen je Marko Đoković, strukovni ekonomista, i do sada zaposlen u ovoj ustanovi, u kojoj je radio između ostalog ka upravnik nove Hale sportova i koordinator za gradski bazen.

R.V.