Pomoć EU: u opremljene socijalne stanove uselilo se 18 porodica iz Raške

U kompletno nameštene i opremljene stanove uselilo se 45 članova porodica koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama

Radost useljenja u novoizgrađene objekte namenjene socijalnom stanovanje u Raški je osetilo 18 romskih porodica. U pitanju je Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ (EU SHAI), a stanovi su kompletno namešteni i opremljeni.

Predstavnicima porodica ključeve su dodelili Gerhard Zalcer, predstavnik Delegacije EU u Srbiji i Nemanja Popović, predsednik Opštine Raška, menadžerka EU SHAI programa Dragana Milošević, ali i predstavnici ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Predsednik Opštine Raška Nemanja Popović podsetio je da „45 ljudi dobija krov nad glavom, ali i sigurnost da hrabro nastave u nove životne pobede“:

Na lokalnom nivou ne možemo očekivati potpunu integraciju Romkinja i Roma u sistem obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i zapošljavanja bez obezbeđivanja adekvatnih uslova stanovanja. Posebnu zahvalnost dugujemo Evropskoj Uniji kao donatoru, nadležnim ministarstvima i UNOPS-u,

Kroz ovaj program sprovedene su i mere inkluzije: deca su uključena u vrtić, pripremni predškolski program i osnovno obrazovanje, a korisnici su dobili podršku i za ostvarivanje prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, obuku za vožnju, kao i obuku za tražena zanimanja.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Gerhard Zalcer istakao je da je Evropska Unija izdvojila 27 miliona evra za sprovođenje ovog Programa koji u srbiji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih Nacija za projektne usluge (UNOPS). On se zahvalio Opštini Raška, raščanskom Centru za socijalni rad Raška ostalim partnerima na, kako je rekao „posvećenoj realizaciji projekta“. Donacija Evropske unije za sprovođenje projekta u Raški iznosi 823.000 evra, i on će obuhvatiti ukupno 27 porodica, koje će dobiti stambenu i podršku u aktivnoj inkluziji.

Program „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ sprovodi se u 19 gradova i opština u Srbiji.

M. M. D.

One thought on “Pomoć EU: u opremljene socijalne stanove uselilo se 18 porodica iz Raške

  1. Pomoć socijalno ugroženim porodicama (bile one Romske ili ne) je za svaku pohvalu. Ipak, treba obratiti pažnju na jednu bitnu stvar, useljene porodice se moraju striktno pridržavati postavljenih standarda ponašanja: plaćanja svih nadoknada (struja, voda …), održavanje higijene (kako u ‘svojim’ stanovima tako i na zajedničkim površinama i okolini), pristojno ponašanje (bez uznemiravanja drugih stanara u zgradi ili okolini) … Na ovome se mora insistirati jer će u suprotnom to novoizgrađeno ‘naselje’ biti upropašćeno i devastirano kao što se desilo u Beogradu u naseljima Kamendin (strašno je danas proći tim naseljima a kamoli ući u zgrade).

Comments are closed.