Ponovo smo zagledani u nebo, kakve su štete od poplava u vašem kraju? (VIDEO)

Bujične vode proteklih dana srušile su ili oštetile nekoliko mostova u kraljevačkim selima, padavine su pokazale i propuste na projektovanju Moravskog koridora, a velike su štete i na poljoprivrednim kulturama zbog poplavljenih imanja i plastenika

Zbog bujičnih poplava širom Srbije, vanredna situacija proglašena je u 26 gradova i opština. U Kraljevu se do sada nisu stekli uslovi za proglašenje vanredne situacije. I Ibar, i Zapadna Morava još su ispod čak i redovne granice odbrana od poplava i uspevaju da prime velike količine vode iz vodotokova tzv. drugog reda. Ipak, situacija je ozbiljna, jer su obilne padavine prethodnih dana srušile ili oštetile nekoliko mostova na seoskom području, a oštećeni su i mnogi nekategorisani. Probleme, još od prošle sedmice prave bujični vodotokovi, a meteorolozi najavljuju i nove, obilne padavine narednih dana. O tome gde je situacija na terenu najkritičnija govori Radoica Kočović, član Gradskog veća resorno zadužen za poslove iz oblasti razvoja sistema zaštite i spasavanja i civilnu zaštitu.

U Obrvi je prošle nedelje bilo najkritičnije, pa su se olujni oblaci i obilne padavine premeštali desno preko Popovića, Leševa, Godačica i Stubla, potom je bujićnih poplava bilo u Starom Selu, Dragosinjcima, a pre dve noći u Ribnici i na Bunjačkom Brdo bilo je bujica i poplava. Preksinoć se taj „talas“ padavina, preko Gotovca i Žiče, preselio ka Bogutovcu.

Pogledajte VIDEO prilog:

U Bogutovcu je bilo prekida putnih pravaca prema Stanči od Bogutovačke Banje, pa je mehanizacija kraljevačkog JKP „Putevi“ bila celu noć na tom terenu da uspostavi tu komunikaciju za saobraćaj. Pored bujičnih voda, kako ističe Kočović, problem je što padavine „kruže“ oko Kraljeva, od Kotlenika do Troglava.

Može da se desi narednih dana, pošto je najavljeno još padavina, da one budu obilne u rejonu Kaone i Jelice i Musača još podigne vodostaj, a onda bismo imali problem sa mogućim poplavama u Adranima, Grdici… Talas koji je preko Bogutovca prošao zahvatio je i Vrdila i Roćeviće. Na Vrdilskoj reci porušen je jedan most. Srušena su i dva mosta u Gornjim Lađevcima. Gotovo svi nekategorisani putevi na teritoriji Kraljeva su oštećeni, a ima onih koji su znatno oštećeni. Zato u ovakoj situaciji samo intervenišemo na onim delovima gde je potpuno prekinut saobraćaj, a tek kada se vreme stabilizuje (prema prognozama za sedam do 10 dana), Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta i Grad će uraditi detaljnu analizu i tek tada krenuti u sanaciju svih tih putnih pravaca – pojašnjava Kočović.

Radoica Kočović, član Gradskog veća zadužen za poslove iz oblasti sistema zaštite i spasavanja

On je upozorio da mnogo problema na teritoriji Kraljeva ima i zbog radova na trasi izgradnje dela Moravskog koridora zbog pomeranja korita Zapadne Morave:

Najnovije obilne padavine vode pokazale su da ima propusta u projektovanju Koridora što nam pravi depresije kod Mrsaća, Obrve… Ovih dana Grad je učinio sve u koordinaciji sa JP „Srbijavode“ i nadležnima u Koridorima Srbije, da se ti propusti dok se gradi Moravski koridor otklone i da voda sa tih zona, od Kotlenika, Mrsaća, Obrve, može da dođe do korita Zapadne Morave.

Na pitanje ima li poplavama ugroženih domaćinstava, Kočović odgovara da su vatrogasci pripadnici Sektora za vanredne situacije, radnici Vodovoda na terenu crpili vodu iz objekata na više lokacija, da ima dosta poplavljenog poljoprivrednog zemljišta i plastenika i da je šteta na poljoprivrednim kulturama –  velika.

    M. M. D.