Popuštanje mera ako ne bude naglih skokova broja zaraženih

Krizni štab predložiće Vladi Srbije nove mere koje predviđaju da bašte ugostiteljskih objekata počnu da rade od ponedeljka, 5. aprila po tačno definisanim uslovima, a rad svih ostalih biće produžen do 22 časa, izjavio je član Kriznog štaba Zoran Gojković

Epidemiološka situacija u Srbiji i dalje je vanredna, ali se sa povećanim brojem vakcinisanih i merama koje daju rezultate situacija postepeno poboljšava, rekao je danas, nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje kovida, član Štaba i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Prema njegovoj oceni, nije dobro što Srbija i dalje ima veliki broj teško bolesnih u bolnicama i što je zdravstveni sistem opterećen, ali Srbija “ima više od 25 odsto punoletnih građana koji su primili vakcinu”.

Imamo i prag od milion građana koji su primili obe doze, što je 18,6 odsto punoletnog građanstva, kao i više od 700.000 punoletnih koji se mogu smatrati potpuno imunizovanim, jer je prošlo više od tri nedelje nakon davanja druge doze vakcine – kazao je Gojković.

Krizni štab će, najavio je on, predložiti Vladi Srbije nove mere koje predviđaju da ugostiteljski objekti sa baštama počnu da rade od ponedeljka, 5. aprila u tačno definisanim uslovima, a rad svih ostalih biće produžen do 22 časa. O radu tržnih centara biće odlučeno tokom vikenda ili početkom naredne sedmice.

Uslovi za ugostiteljske objekte, kazao je Gojković, biće tačno definisani tokom vikenda i najkasnije u nedelju, 4. aprila, saopšteni. Hoće li nove mere biti primenjene zavisiće, ipak, od broja zaraženih, odnosno – do njihove primene će doći ako ne bude naglih skokova broja zaraženih.

Kafići i ugostiteljski objekti u celoj Srbiji, ako se situacija ne pogorša, od ponedeljka će moći da primaju goste, isključivo u baštama, a ne i u unutrašnjosti objekta.

Nastava u školama, osim za đake nižih razreda osnovnih škola, i dalje će biti onlajn, jer nema uslova, ocenjeno je na Kriznom štabu, da se đaci vrate uobičajenim školskim aktivnostima.