Posmatračka misija Crte počela praćenje izborne kampanje

„Od prethodnih izbora nije došlo do značajnih promena u zakonima i praksi koje bi vodile ka boljim uslovima za slobodne i poštene izbore“, ocenjuje Crta

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) saopštio je da je aktivirao posmatračku misiju za vanredne izbore raspisane za 17. decembar 2023. Kao i ranijih godina, Posmatračka misija Crte pratiće celokupan izborni proces: kampanju, izborni dan, kao i proces posle izbornog dana do zvaničnog proglašenja rezultata.

Tim dugoročnih posmatrača, koji su raspoređeni u svim regionima zemlje, započeo je praćanje aktivnosti političkih aktera u predizbornoj kampanji na terenu, kao i rad izborne administracije i drugih institucija, dok tim za medija monitoring prati izveštavanje nacionalnih medija.

U periodu od prethodnih izbora nije došlo do značajnih promena u zakonskom okviru i institucionalnoj praksi koje bi vodile ka unapređenju kvaliteta izbornog procesa, odnosno ka boljim uslovima za slobodne i poštene izbore. Nalazi medijskog monitoringa koji Crta kontinuirano sprovodi govore o ozbiljnom deficitu političkog pluralizma u javnosti, a terenska istraživanja ukazuju na zabrinjavajuću rasprostranjenost političkih pritisaka na građane.

Od 2016. godine kada smo počeli da posmatramo izbore, svedočimo konstantnoj eroziji izbornih uslova i odsustvu konkretnih mera koje bi suštinski mogle da zaustave urušavanje integriteta izbornog procesa, a koje se pre svega odnose na probleme medijske neravnopravnosti učesnika izbora, zloupotrebe javnih resursa i pritisaka na birače – ocenjuje Raša Nedeljkov, šef Posmatračke misije Crte.

Crta poziva građane, da ukoliko uoče primere funkcionerske kampanje ili zloupotrebe javnih resursa, ili imaju saznanja o kupovini glasova i pritiscima na birače, da se obrate pravnom timu Crte na email: prijavi@crta.rs

Posmatračka misija Crte poštuje najviše međunarodne standarde za građansko posmatranje izbora, a na osnovu nalaza posmatranja Crta je formulisala veliki niz preporuka za poboljšanje izbornih uslova, navodi se u saopštenju.