„Predaja“ – roman o bezmirisnom i otuđenom svetu

U rubrici „Knjige su za čitanje“, koju uređuje Dragan Bajović, posle dužeg vremena donosimo prikaz romana „Predaja“, autora Raja Lorige, koji je napisala Tijana Kačarević, bibliotekarka kraljevačke biblioteke

Raj Loriga jedan je od, kako se često određuje njegova književnost, najistaknutijih autora prljavog realizma  savremene španske literature. Rođen je u Madridu 1968. godine. Pored knjiga proze, napisao je i nekoliko filmskih scenarija, a režirao je i dva filma. Već prvim svojim romanom „Najgore od svega“ skrenuo je pažnju na svoje pisanje, a dela su mu prevedena na više svetskih jezika.

„Predaja“ je poslednja Lorigina knjiga koja je prevedena na srpski jezik. Ovaj roman antiutopijski je u osnovi, alegoričan u strukturi i tek prividno pesimističan svojom porukom. Nepretencioznim izrazom, jednostavnim rečenicama, ali i lucidnim zaključivanjem, autor nas „Predajom“ vodi u nedaleku budućnost, ukazujući njome na posledice dehumanizovanog društva u kakvom i danas živimo. U ovom vremenu budućem, narator, a tako i glavni junak priče, živi sa svojom suprugom na jednom velikom seoskom imanju, dok su im dvojica sinova u nekakvom ratu, na nekakvom frontu, ne znamo na čijoj se strani, ili protiv koga bore. Mada, za kontekst ovakvog scenarija to i nije najvažnije.  Niotkuda, u njihov život uvlači se maleni dečak koji, a i to je simbolično, ne govori i kojeg odlučuju da prisvoje kao vlastito dete.  Poenti romana vodi događaj usled kog glavni lik sa svojom porodicom po nalogu, opet neke vlasti, napušta svoje ognjište i seli se na novo, njemu nepoznato mesto. Kao bez prošlosti, a onda i bez identiteta dolaze u divan, proziran i raskošan grad  koji je u osnovi  samo ogromna staklena konstrukcija, bez pulsa, boja i mirisa. Ovde, gde je sve do tančina uređeno, ali i kontrolisano, život se odvija krajnje mehanički, a čovek je potpuno bez intime, jer je sve prozirno i naočigled svih, oslobođen je svake muke, ali i empatije. U nastojanju da zadrži makar i obrise ljudskog bića, glavni junak knjige napušta ovaj bezličan svet. Epilog ovakve odluke je surov, a narator priče nije super heroj, već prost seljak, jednostavan čovek. „Predajom“, Loriga zapravo insistira na doslednosti, na očuvanju sebe u svom biću, što se u prvi mah može učiniti i antinomičnim, ali poruku romana, u stvari, ne čini krajnje pesimističnom.

Za roman „Predaja“, Lorigi je pripala nagrada Alfagura, jedno od najprestižnijih literarnih  priznanja kada je o španskom govornom području reč.

Tijana Kačarević, bibliotekarka u NB “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu

Fotografija: Ivan Spasojević, infomatičar u NB “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu