Predstavljanje opusa episkopa hvostanskog Alekseja Bogićevića

Igumana Manastira Svetog Luke u Bošnjanu kod Varvarina, episkopa hvostanskog Alekseja Bogićevića, publika u Kraljevu već je imala prilike da upozna kao autora knjige “Dečanske i druge priče”.

Večeras (petak 24. maj) u 18 časova u kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani” biće predstavljen njegov kompletan opus.

On je rođen 1955. godine u selu Pištane kod Peći, a već u svojoj dvanestoj godini na Vidovdan 1967. godine  primljen je za manastirskog đaka, a zatim i za iskušenika u Manastiru Visoki Dečani.

Zamonašen je nakon što je kao iskušenik odslužio i vojni rok, istovremeno polažući ispite u Prizrenskoj bogosloviji,  a Bogoslovski fakultet u Beogradu završio je 1981. godine.

Potom odlazi u Manastir Hilandar na duže vreme, a zatim i u Svetu zemlju, u Vitlejem, gde je boravio četiri i po godine.

U matični Manastir Visoki Dečani vraća se 1989. godine, a 1990. odlazi na postdiplomske studije u Solunu. Čin arhimandrita ima od 1992. godine, a zvanje magistra teoloških nauka dobio je na Solunskom Aristotelovom Univerzitetu 2000. godine. U toku postdiplomskih studija bio je iguman Manastira Prohor Pčinjski (od 1994. do 1996. godine) i Manastira Sukovo kod Pirota (od 1996. do 1997. godine).

Od 2002. je iguman Manastira Bošnjane. Maja 2022. godine izabran je za vikara patrijarha Porfirija, a čin episkopa nosi od novembra 2022.

Govore: episkop hvostanski Aleksej Bogićević, protojerej Radoš Mladenović i Aleksandra Stefanović.