Biće ovo maratonska sednica kraljevačke skupštine (VIDEO)

U toku je osma sednica gradske skupštine u Kraljevu koja, najverovatnije, neće biti završena tokom današnjeg dana, zbog preobimnog dnevnog reda, ali i zbog čestog traženja odbornika opozicije da se glasa o povredama Poslovnika, a onda i izražavanja sumnje u tačnost glasanja.

Na ovoj sednici gradske skupštine pojavili su se svi predstavnici stranaka na vlasti u Kraljevu koji nisu došli ni na jednu od prethodne tri sednice koje su zakazivane na zahtev odbornika opozicije, a onda otkazivane i zaključivane (ukupno sedam pokušaja  održavanja) zbog – nedostatka kvoruma.  

Opozicija u lokalnoj skupštini ima 30, a vlast 40 odbornika. Jedna od tačaka dnevnog reda na prethodne tri sednice trebalo je da bude Izveštaj o poslovanju Apotekarske ustanove Kraljevo, koja se nalazi na dnevnom redu i današnje sednice, ali će odbornici raspravljati i o Odluci kojom se preciziraju uslovi za izdavanje u zakup lokala u vlasništvu Grada u kojima, na osam atraktivnih lokacija, posluje osam apoteka Apotekarske ustanove Kraljevo.

Pogledajte VIDEO prilog:

Kao i pred sve ostale sednice, i danas su se ispred zgrade Gradske uprave okupili zaposleni u „državnim apotekama“, zabrinuti da bi izdavanje u zakup privatniku ovih osam apoteka koje donose 54 odsto sadašnjih prihoda cele Apotekarske ustanove – bilo uvod u njihovu propast koja je počela kada su pre dve godine ostali bez apoteke u blizini Opšte bolnice „Studenica“ koja je donosila trećinu prihoda ustanove.

Predstavnici opozicije tražili su i da se ova tačka skine sa dnevnog reda današnjeg zasedanja, ali taj predlog nije usvojen. Glasovima odbornika pozicije kao dopune dnevnog reda usvojene su tačke kojima će biti usvojena ostavka Aleksandra Nestorovića na mesto direktora JEP „Toplana“, a na tu funkciju, ako se većina odbornika složi, biće imenovan Dragan Vulić i to nakon što bude usvojena njegova ostavka na mesto direktora JKP „Pijaca“.

U toku je rasprava tek po drugoj od 50-ak tačaka dnevnog reda – Odluka o završnom računu budžeta Kraljeva za 2023. po kojoj je izvestilac bio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. Dok je on obrazlagao budžet, u skupštinsku salu su ušli odbornici opozicije koji su do tada bili ispred sale. U belim majicama sa porukama „Stop prodaji Apotekarske ustanove“ okrenuli su se, u tišini, na par minuta, u liniji koju su formirali licem prema odbornicima, a leđima prema govornici za kojom je bio Terzić. Nakon toga seli su u odborničke klupe i započeli učešće u raspravi koja će, očigledno potrajati.

Prema završnom računu, prošla godina je završena sa budžetskim deficitom u iznosu od oko 320 miliona dinara. Odbornici opozicije kritikovali su način raspolaganja javnim novcem na lokalu prošloj godini, tvrdeći da se nedomaćinski poslovalo, da način trošenja nije bio u interesu građana Kraljeva, već u interesu vlasti.

Da podsetimo, Sindikat zaposlenih Apotekarske ustanove, tražio je još 25. aprila od načelnika Gradske uprave Kraljevo Dejana Ćajića da im omogući ovlašćene popisivače za referendum sa pitanjem vezanim za opstanak ove ustanove.

U njegovom odgovoru navodi se da će Gradska uprava tek od danas (24. maj) moći da im izađe u susret „zbog reorganizacije rada Odeljenja za Opštu upravu usled primene nove Odluke o matičnim područjima“:

Najkasnije do 24. maja bićete obavešteni o imenu službenika ovlašćenog za overu potpisa i terminima u kojima će biti na raspolaganju za postupanje po zahtevu shodno članu 7 Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi“.

Na predloženom dnevnom redu nalazi se i usvajanje ostavke direktora Apotekarske ustanove Ivana Divca, posle čega bi na to mesto, ukoliko se sa tim saglasi većina odbornika, trebalo da bude imenovana Lidija Torlaković, diplomirana farmaceutkinja – specijalistkinja za farmakoekonomiju i farmaceutsku legislativu koja je u Apotekarskoj ustanovi i sada zaposlena.

Većinom glasova skupština  je danas odlučila da dozvoli prisustvo sednici predstavnicama Apotekarske ustanove Kraljevo za vreme tačaka koje se ove ustanove neposredno tiču.

Pratićemo i dalji tok ove sednice i o tome izvestiti.

            M. M. D.