Prekogranična saradnja Srbije i Crne Gore kao odgovor na klimatske izazove

Projekat “Možemo” je podržao niz rešenja zamene konvencionalnih goriva obnovljivim izvorima energije, pa je, između ostalog, instalirana i solarna elektrana snage 50 kW na krovu kotlarnice „Toplane“ u Kraljevu

Projekat „Smanjivanje uticaja lokalnih zajednica prekograničnog regiona Srbija i Crna Gora na klimatske izazove – MOŽEMO“, koji je koštao oko 222.000 evra trajao je dve godine, a završna konferencija održana je u Kraljevu. Njoj su prisustvovali i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i predsednik opštine Pljevlja Igor Golubović.

Projekat partnerski realizaciju dve organizacije civilnog društva i dva javna preduzeća: Asocijacija za razvoj Ibarske doline IDA Kraljevo, „Grijanje“ d.o.o Pljevlja, Javno energetsko preduzeće „Toplana“ Kraljevo i Centar ekoloških inicijativa iz Berana, i to na teritoriji Republike Srbije i Crne Gore. Kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, projekat je sufinansirala Evropska unija.

Sa ciljem smanjenja negativnog uticaja energetskog sektora na klimatske promene, projekat je podržao niz praktičnih rešenja zamene konvencionalnih goriva obnovljivim izvorima energije, čime su smanjenje emisije gasova staklene bašte.

U okviru projekta instalirana je solarna elektrana snage 50 kW na krovu kotlarnice JEP „Toplana“ u našem gradu. U osnovnoj školi u Matarugama i u pljevaljskoj u Gukama, umesto fosilnih goriva, lož ulja i uglja, koriste se obnovljivi izvori energije tj. pelet. „Grijanje“ doo je opremljeno za brze intervencije, a osoblje obučeno za rukovanje opremom.

Opremljena su i  četiri zelena kabineta malim sistemom za proizvodnju struje iz solarne energije i pratećom opremom za izvođenje nastave u tri osnovne i jednoj srednjoj školi – u OŠ „Raška“ u Raški i Poljoprirvedno-hemijskoj školi „Dr Đorđe Radić“ u Kraljevu, OŠ „Salko Aljković“ u Pljevljima i OŠ „Ratko Mitrović“ u Beranama.

Pripremljen je obrazovni program za ekološko obrazovanje za osnovne i srednje škole, kao i model obračuna potrošnje toplotne energije po utoršku na bazi iskustva JEP „Toplana“. Organizovane su edukativne i promotivne aktivnosti za oko 400 učenika osnovnih i srednjih škola.