Preminuo Miloš Radenković

Bio je privrednik, graditelj, humanista, a pored znanih ostalo je i mnogo njegovih dobročinstava za koje javnost nikada nije saznala

Miloš Radenković, osnivač MR sistema i nekada nadaleko poznatog građevinskog preduzeća „Građevinar“ iz Ratine, preminuo je danas u Beogradu u svojoj 75-oj godini.

Bio je privrednik, graditelj, humanista i srpski domaćin. Ponosio se poreklom sa Kosova i Metohije. Rođen je 5. januara 1950. godine. Karijeru građevinskog inženjera započeo je u Prištini, a potom u kraljevačkom „Kablaru“, postao vlasnik užičke „Rakete” i kraljevačkog ugostiteljskog preduzeća „Srbija”. U uspešne privatizacije umešala se politika, ali je besmislenost postupaka vođenih protiv njega i preduzeća „Građevinar” dokazana na sudu kroz oslobađajuće presude. Nažalost, ta borba urušila je njegovo zdravlje.

Samo u Srbiji preduzeće „Građevinar“ sagradilo je više od 700.000 kvadratnih metara poslovno-stambenog prostora, na desetine mostova, gradilo je i u inostranstvu (u Libiji i vijadukt). Napravili su tri hrama: do kupole podigli Hram spaljivanja moštiju svetog Save u Kraljevu, bolnicu “Sveti Nikola” u Ratini i multimedijalni centar “Kvart”, koji je poklonjen građanima Kraljeva. Firme Miloša Radenkovića godinama su finansirale kraljevačke sportske klubove, pre svih Odbojkaški klub „Ribnica“.

Ostalo je mnogo dobročinstava za koje javnost nikada i nije saznala, ali znaju svi oni kojima je pomagao u godinama kada gotovo da nije bilo dana da ispred njegove kancelarije ne čeka nekoliko ljudi tražeći pomoć. Svi kojima je pomoć bila potrebna su je i dobijali: neko u celosti, a neko koliko se u datom trenutku moglo izdvojiti.

Poslednje godine života proveo je retko se oglašavajući o nepravdi koja je njemu i njegovoj porodici naneta, u krugu porodice – supruge Svetlane, dve kćerke, sina i svojih unuka u kojima je video sav smisao svog života.

Knjigu svojih sećanja „Čovek samo srcem dobro vidi“ objavio je 2011. godine. U njoj je detaljno opisao svoj životni put: životne radosti, ali i sve nedaće kroz koje je prolazio sa željom da ostane častan čovek i veliki prijatelj ljudima od kojih su ga mnogi „zaboravili“. U večni život odlazi bez značajnih nagrada za svoju filantropiju na ovozemaljskom svetu, ali – sasvim sigurno spokojan zbog tragova koje je ostavio za sobom.

Neka mu je večna slava i hvala.

Miloš Radenković biće sahranjen sutra (utorak, 13. februar) na Novom kraljevačkom groblju u 13 časova.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *