Pripremne radnje za izgradnju Dijagnostičkog centra ZC „Studenica“

Da bi u Kraljevu bio izgrađen Dijagnostički centar, kao deo Zdravstvenog centra „Studenica“, potrebno je obaviti mnoštvo uglavnom „nevidljivih“ predradnji. Neke su odrađene, neke tek započete…

            Prilikom poslednjeg boravka u Kraljevu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je  najavio da će država u ZC „Studenica“ uložiti čitavih 60 miliona evra u narednih 5 godina! Mnogi su za tako nešto prvi put čuli, pa je mnogima verovatno „na jedno uvo ušlo, na drugo izašlo“, ali ova ideja se zapravo krčka već skoro 5 (!) godina – od kada je ušla i Državni program obnove objekata javne namene. Čitava ova investicija trebalo bi najpre da rezultra modernim Dijagnostičkim centrom, rekonstrukcijom Poliklinike i zatim izgradnjom nove Internističke bolnice

Od tada je urađeno malo, ili mnogo, kako se uzme.

Tako je Gradsko veće prošle nedelje utvrdilo Predlog odluke da se pristupi Izmeni plana detaljne regulacije „Centar grada Kraljeva“ – lokacija  Zdravstveni centar, omeđena ulicama Cara Dušana, Vojvode Putnika i Jug Bogdanova. Da bi se krenulo u izradu Izmene plana, odluku mora da donese Skupština. To je samo jedan od mnoštva preduslova koje treba ispuniti da bi, kako je obećao predsednik države, sledeće godine mogla početi izgradnja Dijagnostičkog centra.

            Izmena plana detalje regulacije kada bude doneta, omogućiće da bude proglašen javni interes na površinama koje sada nisu u javnoj svojini, a da bi se Zdravstvenom centru obezbedio zaokružen, konzistentan prostor. Šta bi trebalo da bude sagrađeno na tom prostoru? Odgovara dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice „Studenica“:

            – Prva faza je izgradnja Dijagnostičkog centra, koji bi trebalo da bude između Poliklinike i Hirirškog bloka. Zatim bi trebalo da usledi i izgradnja helidroma otprilike na mestu naših sadašnjih garaža, kao i obimna rekonstrukcija Poliklinike, koja, podsetiću, nema ni sistem ventilacije ni izolaciju. Druga velika faza bila bi izgradnja nove Internističke bolnice, jer postojeća, stara oko 70 godina, ne zadovoljava ni medicinske ni građevinske standarde.    

            U skupštinskoj odluci o pristupanju izmenama plana detaljne regulacije navodi se još i:

  • izgradnja novih garaža i radionica za sanitetska vozila,
  • saobraćajnih prilaza Zdravstvenom centru
  • parking prostora…

Dr Mrvić kaže da su u međuvremenu legalizovani i uknjiženi svi postojeći objekti (izuzev garaža, koje će biti srušene). Koliki je to posao, znaju oni koji su u postupku legalizacije svojih objekata. Naredni koraci su:

Do kraja godine trebalo bi da bude raspisan tender za izradu projektne dokumentacije za Dijagnostički centar. Zanimljivo je da je ZC još 1999. godine imao urađen kompletan projekat za dijagnostički centar, jedva smo ga našli u arhivi. Nažalost, tada se nije pristupilo realizaciji i projekat je sada neupotrebljiv, potpuno je zastareo, jer su se u međuvremenu znatno promenili stadardi. Pošto će ZC „Studenica“ biti okružna ustanova, dogovoreno da će izradu projektne dokumentacije sa 50% finansirati grad Kraljevo, a sa po 25% Vrnjačka Banja i Raška.

Direktor Opšte bolnice „Studenica“ je uveren da će obećanje predsednika Aleksandra Vučića da će država graditi Dijagnostički centar ubrzati sve pripremne radnje.

Mi ćemo tome da se nadamo, kao i neophodnom renoviranju Poliklinike. I da bi sve to moglo da bude gotovo za npr. 2 do 4 godine… samo da ne bude za 22, koliko je svojevremeno građen Hirurški blok.

R. Vesković

Na slične teme:

Vučić: Ove investicije planiramo za Kraljevo (VIDEO)

Premijerka demantuje gradonačelnika: „Ima problema u Dositejevoj!“

Dva miliona dinara za subvencije za solarne panele

2 komentara za naslov “Pripremne radnje za izgradnju Dijagnostičkog centra ZC „Studenica“

  1. Istina ,direktor nije sposoban godinama da pokrene bilo šta ..Projekti mu zastareli kako on sam kaže..znači nije nista preduzeo a neko je plaćao silne pare za projektovanje . Mogao je ŕeći koliko je para uzalud bačeno..

  2. U svojoj poslednjoj rečenici u ovom tekstu, Radmila, rekla si sve što i ja mislim. Ipak je predizborna kampanja i svega smo se naslušali. Ako bude pre, i ja to možda ne doživim, unapred se izvinjavam.

Comments are closed.