Projekat „Merkura’’ u konkurenciji za priznanje Evropske Unije

Nominacija je zaslužena zbog projekta „Kontrola zdravlja dijabetičara telemedicinom“ i rezultata koji se postižu u lečenju pacijenata i nakon njihovog povratka sa lečenja u Specijalnoj bolnici

Nakon zapažene prezentacije na Forumu u Šibeniku, projekat Si4Care čiji je pilot „Kontrola zdravlja dijabetičara telemedicinom“ realizovan u Merkuru, nominovan je za izbor najuspešnijeg projekta Evrope. Koordinatorka EU projekta Si4Care dr Darja Šemrov sa Univerziteta Ljubljana, dostavila je zvaničnu potvrdu da je projekat Si4Care, u kome je učestvovala Specijalna bolnica Merkur iz Vrnjačke Banje, dobio visoko priznanje od najviših EU institucija. Kako se navodi u pismu, Zajednički komitet Jadransko-jonskog poziva za finansiranje projekata EU odabrao je Si4Care projekat za učešće na REGIOSTARS takmičenju 2024, inicijativi DG REGIO, koja je postala evropska oznaka izvrsnosti za projekte koje finansira EU. Projekat Si4care takmičiće se sa najboljim evropskim projektima u kategoriji Konkurentna i pametna Evropa, u delu „Promovisanje konkurentnosti, inovativnosti i ekonomske otpornosti“, saznajemo od Bojane Beljić, PR i referenta prodaje u Specijalnoj bolnici „Merkur’’.

Odluci zajedničkog komiteta prethodio je njihov poziv da predstavnici Merkura predstavljaju svoj pilot u Šibeniku na Forumu EUSAIR – EU Strategy for Adrian and Ionian Region.

Moderatori Miodrag Miljković i Srđan Kožetinac prezentirali su realizovani pilot projekat i dobili veoma pozitivne reakcije visokih evropskih zvaničnika. Opšte mišljenje prisutnih, kao i partnera na Si4Care projektu iz Italije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije bilo je da ovakav projekat mora da dobije i svoj nastavak kroz Si4Care 2, na čemu su stručnjaci iz Italije već počeli da rade. Očekuje se da će srpska strana i u budućem projektu biti jedan od najuspešnijih partnera, jer je između 10 partnera iz sedam zemalja, Merkur dostigao nivo najuspešnijegpun doprinos u realizaciji projekta.

Projekat pod nazivom „Kontrola zdravlja dijabetičara telemedicinom“, realizovan je na pacijentima nakon njihovog povratka kućama, a rezultati projekta pokazali su da efekti aktivnog učešća pacijenata u kontroli svog zdravlja, u kombinaciji sa intervencijama lekarskog tima na daljinu, mogu da imaju ključnu ulogu u smanjivanju rizika od komplikacija kod dijabetesa. Merkurov pilot prezentiran je i na Nacionalnom simpozijumu „Šećerna bolest 2022 novine i izazovi”, koji je održan prošle jeseni u Vrnjačkoj Banji uz učešće 250 lekara iz cele Srbije, a o rezultatima projekta tada se pozitivno izrazio i akademik dr Nebojša M. Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i predsednik Republičke komisije za dijabetes – pojašnjava Bojana Beljić.                                   

Dragan Ivanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *