Sajam zapošljavanja i vašar u Raški (VIDEO)

Trećinu (10 od 29 dodeljenih) subvencija u Raški ove godine dobile su žene, pet budućih preduzetnika ima manje od 30 godina, a šestoro je starije od 50

Sredinom oktobra u Raški se, tradicionalno, održava vašar, a u isto vreme i ove godine je, u organizaciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Kraljevo i njihove ispostave u tom mestu – održan Sajam zapošljavanja na kojem je zainteresovanima ponuđeno više od 200 radnih mesta. Održavanje Sajma se uvek „tempira“ uoči  zimske turističke sezone, pa je najveći broj ponuđenih radnih mesta, očekivano, upravo u  turizmu i ugostiteljstvu. Radnike su, pored hotela koji posluju na Kopaoniku, tražila i „Skijališta Srbije“, ali i preduzeća iz Raške i Baljevca.

Na Sajmu zapošljavanja orgaizovana je dodela ugovora onima koji su se odlučili za pokretanje sopstvenog  biznisa i novo zapošljavanje.

Pogledajte VIDEO emisiju PUTOKAZ:

Ugovore korisnicima ove dve mera zapošljavanja uručio je predsednik Opštine Raška Nemanja Popović koji je istakao da su Vlada Srbije i Nacionalna služba za zapiošljavanje važni partneri lokalnoj samoupravi u sprovođenju programa i mera usmerenih ka povećanju stope zaposlenosti.

Raduje me da broj lica koja se nalaze na evidenciji NSZ iz godine u godinu opada, kao i podatak da se sve više naših sugrađana odlučuje da pokrene sopstveni posao i to u proizvodnim privrednim granama. Finansiranje mera aktivne politike zapošljavanja samo je jedan od načina na koje Opština Raška nastoji da poboljša životni standard stanovništva i da smanji negativan uticaj ekonomskih migracija – kazao je Popović.

Prema rečima Snežane Prelić, direktorke Filijale NSZ u Kraljevu, ove godine će, zahvaljujući podršci i udruženim sredstvima Opštine Raška i NSZe, 29 Raščana započeti sopstveni posao, dok će 10 poslodavaca dobiti subvencije za zapošljavanje radnika iz kategorije teže zapošljivih.

Za sufinansiranje programa zapošljavanja, u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu, Raška je izdvojila 8,5 miliona dinara iz opštinskog budžeta, a identičan iznos izdvojila je i NSZ.  

Dodeljeno je ukupno 29 ugovora. Korisnici su dobili po 300.000 dinara. Od ukupnog broja (29 ugovora) – 10 su dobile žene, pet budućih preduzetnika su mladi do 30 godina starosti, devet su dugoročno nezaposleni (na evidenciji duže od 12 meseci. Petoro njih nemaju završenu srednje školu, šest preduzetnika ima 50 i više godina, petoro je iz bračnih zajednica u kojima su oba supružnika nezaposlena, a dve osobe su se za samozapošljavanje odlučile kao viškovi zaposlenih u preduzećima u kojima su radili.

Od delatnosti za koju su se preduzetnici ove godine opredeljivali. Prelić izdvaja 11 su proizvodnih i najperspektivnijih, a tu su i intelektualne i zdravstvene usluge. Od proizvodnih, najčešće su proizvodnja metalnih konstrukcija i delova konstrukcija, proizvodnja metalnih proizvoda, kovanje metala, proizvodnja dvopeka, keksa, seča drveća. Dobirnici subvencija opredeljivali su se i za otvaranje advokatskih kancelarija, jedan je iz sveta trgovine. Od 17 biznisa iz sfere uslužnih delatnosti najčešći su frizerski i kozmetički saloni, završni radovi u građevinarstvu (molersko-fasaderski, bojenje i zastakljivanje, postavljanje električnih instalacija, limarski radovi), održavanje i popravka mašina, poštanske aktivnosti, ostalo čišćenje…)

M. M. D.

Proizvodnja ovog medijskog sadržaja sufinansiirana je sredstvima iz budžeta Opštine Raška. Stavovi iskazani u njoj nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.