Razglednica iz Istanbula – grada u kojem se spajaju Istok i Zapad

Istanbul ne čine samo džamije i mostovi, ni moderne građevine azijskog dela ili brzi vozovi u metrou, već spokojstvo njegovih građana za vreme molitve i gužva u pet popodne, mirisi orijenta koji se prostiru čaršijom, senke galebova koji obleću grad, talasi koji ga zapljuskuju i uspomene koje ćete iz njega poneti

Kada biste na mapi sveta uperili prstom u nit koja povezuje Crno i Mramorno more, na samom kraju vašeg kažiprsta nalazio bi se najveći grad Turske – Istanbul. Grad džamija, mostova i začina. Konstantinopolj ili Carigrad. Tačka u kojoj se spajaju Istok i Zapad. Istanbul – mesto u kome se osećate sitnije od makovog zrna dok vam u isto vreme grandioznost ovog grada pruža osećaj beskonačnosti.

Zamislite sebe kako stojite na vrhu Galata kule, čuvenog simbola Istanbula koji se nalazi na vrhu brda severno od Zlatnog roga. Pruža vam se očaravajući pogled na istorijski centar Istanbula. Tri mosta, Galata, Ataturk i Halič vode vas do dela Istanbula u kojem se krije najveći deo istorijske baštine. Verujem da sebi postavljate pitanje koje je svaki turista u Istanbulu sebi postavio – šta prvo posetiti?

Pretpostavimo da ste se najpre zaputili da posetite elementarne kulturne spomenike ovog grada – Aja Sofiju, Topkapi palatu i Kapali čaršiju. Neminovno je da Velika džamija Aja Sofija i dalje zasenjuje turiste svojom impozantnošću i osećajem bezbrižnosti koju pruža kada kročite u nju. Od kada je sagradjena 537. godine, služila je i kao pravoslavna i katolička crkva. Nakon pada Carigrada 1453. godine, po naredbi Mehmeda Osvajača crkva je pretvorena u džamiju nakon čega je izvršena rekonstrukcija i dodata su četiri minareta

U duhu Ataturkovih reformi, tridesetih godina prošlog veka džamija dobija status muzeja.

Međutim, u julu prošle godine odlučeno je da će Ataturkova odluka biti poništena i da će ova velelepna građevina ponovo služiti svojim građanima kao džamija.

Aja Sofija izgrađena je u vizantijskom stilu i jedan je od najznačajnijih kulturnih spomenika sveta zbog čega i dalje privlači pažnju ogromnog broja turista.

Na oko 850 metara južno od Aja Sofije čeka vas još jedno cenjeno arhitektonsko delo – Sultan Ahmedova džamija. Sagradjena je početkom 17. veka i zbog 20 000 plavih pločica koje je sačinjavaju u narodu je poznata pod nazivom Plava džamija. Interesantno je da ova džamija ima čak 6 minareta, a još interesantnija je legenda koja stoji iza tog broja. Navodno je u pitanju bila greška do koje je došlo kada je sultan Ahmed arhitekti tražio zlatne (altin) minarete što je arhitekta protumačio kao šest (alti) minareta.

Aja Sofija

Ako okrenete ledja Aja Sofiji i Sultan Ahmedovoj džamiji i krenete ka severu, doći ćete do nekadašnje rezidencije osmanskih sultana – Topkapi palate. U ovoj raskošnoj palati nekada su se održavale svečanosti dok danas ona služi kao muzej.

Topkapi palata služila je kao dom sultanima do 1856. godine, kada tu ulogu preuzima veličanstvena Palata Dolmabahče. Izgrađena je u stilu Luvra ili Bakingemske palate sa islamskim elementima zbog čega predstavlja spoj evropske i azijske arhitekture.

detalj sa Dolmabahče palate

Za kraj ostavljamo dragulje bez čije se posete ne možete vratiti kući – Misir i Kapali čaršija. Njih ćete naći u blizini Galata mosta, vazdušnom linijom skoro pa tačno prekoputa Galata kule. Misir čaršija, ili u prevodu egipatska pijaca, predstavlja mešavinu različitih mirisa i ukusa Turske. Tu ćete naći interesantne začine, specifične čajeve i dobro poznate turske slatkiše. Odavde produžavate do Kapali čaršije, koja za turiste nudi veliki asortiman kožnih jakni, torbi, ešarpi i nakita. Ne zaboravite da na ovim dvema pijacama kupite poklone za najbliže, kao i ukusne poslastice koje će vas podsećati na vaše putovanje.

Orhan Pamuk rekao je da, ukoliko želite da uživate u skrivenim ulicama Istanbula, ukolilo želite da cenite vinovu lozu i drveće koje se obrušava na njegove ruševine slučajnom gracioznošću, vi za njega morate biti stranac.

Istanbul ne čine samo visoke džamije i dugački mostovi. Istanbul ne čine ni moderne građevine azijskog dela ili brzi vozovi u metrou. Njega čine spokojstvo njegovih građana za vreme molitve i gužva u pet popodne. Čine ga mirisi orijenta koji se prostiru čaršijom, senke galebova koji obleću grad i talasi koji ga zapljuskuju. Čini ga užarena kaldrma od Taksima ka Galati, osmeh na licu deteta u crvenom tramvaju i galama na prepunoj pijaci. Istanbul čine hiljade i hiljade upaljenih lampica noću koji se prostiru kilometrima daleko od tačke na kojoj stojite. Od tačke na kojoj se osećate manje od makovog zrna. Istanbul čini ono što u tom trenutku osećate dok stojite tu takvi kakvi jeste. Mali i naizgled irelevantni, a opet beskonačni.

Anja Zloporubović

Naslovna fotografija: Engin Yapici, Unsplash

Projekat je sufinansiran sredstvima Evropske unije

*Ovaj medijski sadržaj je isključivo odgovornost autora/ki i ne odražava nužno stavove Evropske Unije

1 komentar za naslov “Razglednica iz Istanbula – grada u kojem se spajaju Istok i Zapad

Comments are closed.