Rezultati akcije besplatnih preventivnih pregleda u Kraljevu

Pregledano je 310 žena i muškaraca

Opšta bolnica „Studenica“, u saradnji sa Domom zdravlja Kraljevo. Organizovala je 15. oktobra preventivne preglede namenjene građanima Kraljeva i okoline.

Za žene starije od 40 godina organizovan je ultrazvučni pregled dojke, a za muškarce starije od 49 godina PSA test, kojim se može dijagnostikovati rani stadijum karcinoma prostate.

Pregledano je ukupno 310 žena i muškaraca.

Urađena su 104 ultrazvučna pregleda dojke, a još 104 sugrađanke koje nisu mogle da obave pregled toga dana biće pregledane u narednih sedam dana.

Od 104 pregledana žene, njih osam je imalo nalaz sa sumnjom na bolest i one su upućene na dalju dijagnostiku (mamografija).

foto arhiva Opšte bolnice “Studenica”

Urađena su i 102 PSA laboratorijska testa na karcinom prostate za građane Kraljeva i još 31 analiza za žitelje Vrnjačke Banje. Od ukupno 133 PSA testa – 19 je pozitivnih.

I ovog puta vladala velika zainteresovanost za ovu vrstu pregleda. S obzirom na to, kao i činjenicu da su karcinom dojke i karcinom prostate među najučestalijim karcinomima u Srbiji, još jednom se pokazalo koliko su važni preventivni pregledi i rana dijagnostika bolesti.

    Dragana Petrović

*obe fotografije su iz arhive Opšte bolnice “Studenica”

One thought on “Rezultati akcije besplatnih preventivnih pregleda u Kraljevu

  1. I dobro urađen preventivni pregled i sta god je nađeno vi ste osuđeni na smrt jer pisle toga fortaće vas od lekara do lekara (prosek čekanja preg 2 mes)pa onda kreću sa UZ Ctg Mtg i ostale masine (prosek cekanja 2 god)Eee onda vam se bolest već proširila i onda vaš dobodušni i veoma pažljivi doktori šalju za Beograd jer znaju da vam spasa nema i ako se iz BG vratite živi faktički dođete da zmrete u svom gradu jer se niste javili na vreme.Ovako da dobijete uput za BG u neki klinički centar je moguće samo ako vas u Kraljevu udari tramvaj

Comments are closed.