U Roćevićima posađeno 1.200 košarastih vrba

Sadnice su poklonSBB Fondacije u okviru akcije pošumljavanja Srbije „Da šume bude više! Da se lepše diše!”  

U selu Roćevići i u još tri mesne zajednice na seoskom području grada Kraljeva ovih dana biće posađeno 4.800 sadnica košaraste vrbe. Predstavnici SBB fondacije danas su zajedno sa predstavnicima grada Kraljevo i mesne zajednice Roćevići učestvovali u sadnji 1.200 ovih sadnica.

Sadnja košarastih vrba podrazumeva da se cela reznica, vrlo pažljivo – zasadi u zemlju.

U borbi protiv poplava, smanjenja erozije i očuvanja životne sredine, SBB Fondacija i Grad Kraljevo prepoznali su značaj sadnje košarastih vrba koje značajno povlače loše materije iz zemlje i doprinose većoj plodnosti teritorije gde su zasađene – istakla je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije.

Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije

Košaraste vrbe biće posađene i u mesnim zajednicama Kovači, Sirča i Vitkovac.

Područje Roćevića je veoma erozivno, a ovo je jedan od načina da se odbranimo i od vremenskih nepogoda – ocenio jeMarko Matović, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva.

Do sada je, tokom trajanja akcije pošumljavanja „Da šume bude više! Da se lepše diše!“, već zasađeno više od 40.000 košarastih vrba na obalama reka u Valjevu, Pranjanima, Nišu i Zrenjaninu, a planirane su sadnje i u Trsteniku, Ljuboviji, Lučanima i drugim gradovima.

SBB fondacija zajedno sa organizacijama BEFT i iz donacija GIZ-a, E3 International, CIFOR-ICRAFA poklanja gradovima i opštinama ukupno 100.000 košarastih vrba i ujedno pozivasve gradove, opštine, organizacije koje imaju kapaciteta da posade hiljadu i više košarastih vrba da se prijave na mail tim@neprljajnemasizgovor.rs i dobiju sadnice na poklon.

D. N.