Sedmo druženje „frezera“ u Progorelici

Frezijada se održava u selu Progorelica koje sa ponosom ističe da ima najviše motokultivatora po broju domaćinstava u Srbiji i da je ovo jedini skup ove vrste u našoj zemlji, a od ove godine postoje i dve organizacione novine

U nedelju, 22. avgusta, u Progorelici će, u 10 časova početi sedmi skup motokultivatora „Frezijada 2021“ . Ove godine, kao i prethodnihpored standardnog defilea freza goste očekuje bogat kulturno, umetnički, sportski, zabavni i ugostiteljski program.

Za učesnike sa najkreativnijim i najorginalnijim „ljubimcima” obezbedjene su prigodne nagrade.

Novina u odnosu na prethodne godine jeste što će ove godine biti organizovana prva trka freza. Takmičari će pokazati svoju spretnost i umešnost u odredjenim manevrima vožnje ove mašine.

Druga novina je, što će ove godine, pored skupa motokultivatora, ovo biti i skup kvadova za koje je obezbedjena posebna off road staza.

U popodnevnim satima OFK „Progorelica“ igra svoju prvu utakmicu u Okružnoj ligi sa komšijskim klubom „Budućnost“ iz Konareva, tako da se u nedelju očekuje pravi praznik u Progorelici.

Frezijada se održava u selu Progorelica koje sa ponosom ističe da ima najviše motokultivatora po broju domaćinstava u Srbiji i da je ovo jedini skup ove vrste u našoj zemlji.

Oni prema „frezi” gaje posebnu ljubav i smatraju je kao deo porodice i često je nazivaju svojim “ljubimcem”.

Meštani su početkom osamdesetih godina prošlog veka zbog nedostatka finansijskih sredstava i usitnjenosti zemljišta dali prednost motokultivatoru kao poljoprivrednoj mašini u odnosu na traktor.

Cilj ove manifestacije je, kako ističu organizatori, da očuva ljude na selu i da se svi okupe na jednom lepom druženju.

Želja organizatora je da promovišu svoje selo, da se vidi da selo nije umrlo i da živi.

Organizatori ove zabavno-revijalne manifestacije su: Mesna zajednica Progorelica i Udruženje gradjana “Dolina Kraljeva”.

Satnica manifestacije:

10:00 h skup učesnika – kod preduzeća“Pantelić doo”, na pravcu magistralnog puta Kraljevo – Raška

10:30 h – trka freza

11:30 h – početak kulturno-umetničkog programa

12:00 h – početak defilea motokultivatora kroz selo

12:45 h – završni deo skupa na livadi pored Bugarske česme gde su obezbedjeni osveženje, hrana i muzika pod “šatrom”.