Srbija bez barijera: Republičko šahovsko prvenstvo Saveza distrofičara Srbije

Vrnjačka Banja deveti put je bila domaćin ovog takmičenja

U hotela „Breza” u Vrnjačkoj Banji deveti put održano je Republičko prvenstvo Saveza distrofičara Srbije u šahu. Ovogodišnje takmičenje okupilo je 40 učesnika iz 14 opštinskih i regionalnih udruženja osoba sa mišićnom distrofijom, koji su se nadmetali u četiri kategorije: seniori prva liga, seniori druga liga, žene i juniori.

Ovaj šahovski turnir predstavlja jedan od najznačajnijih događaja koje organizuje naš Savez. Pored sportskog takmičarskog duha, ovo je i divna prilika za naše članove da se druže i pokažu svoje šahovske sposobnosti. Ovo je već 48. po redu takmičenje, a Vrnjačka Banja je deveti put domaćin. Nadamo se da će ova manifestacija osim sportskog, podstaći lokalne samouprave i vlasnike turističkih objekata da ulože u prilagođavanje svojih resursa kako bi bili dostupni svim građanima Srbije – istakao je Dušan Trojanović, predsednik Saveza distrofičara Srbije.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije podržalo je ovaj događaj, naglašavajući slogan „Srbija bez barijera”. Tokom trodnevnog trajanja, ovo prvenstvo nije samo bilo prilika za sportsko nadmetanje, već i za promociju inkluzivne Srbije, otvorene za sve svoje građane.

U kategoriji seniora prve lige, prvo mesto osvojio je Marko Stojanović iz UDMO Šabac, dok je u drugoj ligi najbolji bio Miloš Todorović iz UD Niš. U konkurenciji žena, prvo mesto zauzela je Slavica Todorović iz Moud Smederevo, dok je među juniorima najuspešniji bio Vuk Đorđević iz UD Niš.

Ovogodišnje prvenstvo nije samo potvrdilo šahovske veštine učesnika već je takođe naglasilo važnost inkluzivnosti i pristupačnosti za sve građane, čineći korak ka Srbiji bez barijera.

      Dragan Ivanović