„Srce je zavičaj svih reči“

Kraljevčanka Vesna Ristović objavila je novu knjigu svojih pesama. Zbirka pod nazivom “Putevi vode” nastala je posle putovanja po Evropi koje iznedrilo mnogobrojne pesme. Promocija knjige koju je prošle godine objavilo Udruženje Fenomena iz Kraljeva održana je u galeriji Kulturnog centra u Ribnici, a o poeziji Vesne Ristović govorio je pesnik Miloje Radović.

Vesna je učiteljica u OŠ „Vuk Karadžić“ u Ribnici, pa su na promociju došli i njeni „drugaci“, kao i brojne koleginice i kolege. Autorka je rođena 1971. godine u Kraljevu, gde živi i radi.

Pesnik Miloje Radović govorio je nadahnuto o knjizi ocenjujući da ova zbirka, samo na prvi pogled, tačnije po poetskoj formi, delom i po tematici i kratkom stihu, nastavlja Vesninu prepoznatljivu poetiku. On ocenjuje i da autorka „dobro odabranim naslovom, nevidljivo na prvo čitanje, objedinjuje raznovrsnu tematiku svojih ranijih knjiga“:

– Ako bismo sada mogli da ih objedinimo jednom zbirnom rečenicom, onda bi ona glasila: u potrazi za sopstvom, napokon, posle mnogo lutanja i traganja, posle mnogo posrtanja i padanja, Vesna Ristović otkriva da je srce zavičaj svih reči izgovorenih ili zapisanih bilo kada, bilo gde i bilo o čemu. I tu poruku prenosi, iz stiha u stih, svojim sadašnjim i budućim čitaocima. Jer, šta je poezija ako ne izvire iz srca i ako ne uvire u srce?!

Za Vesnu Ristović, prema oceni Radovića, poezija je isto što i voda:

Svuda je ima. U svemu je ima: Trag na papiru, reči oskudne, kaže pesnikinja, ali iza tog traga stoji more osećanja. I ma gde da se nađeš, u bilo kojem delu Evrope, celog sveta, čak i kad su datumima označena mesta nastanka pesme, sve je pesma. Isto je sa poezijom kad si u Valjevu, Zlatarici, Kolubari ili tu blizu večite i svete Žiče.

Vesna Ristović je do sada objavila četiri zbirke poezije: ,,Lek trave očajnice“, ,,Lasta u sobi bez proleća“, ,,Snovi od čipke“ i ,,Tišina“, a voli da istakne i da je aktivistkinja (sa akcentom na rad na neformalnom obrazovanju za ljudska prava).

foto: KC “Ribnica” Kraljevo