Srce u gradu: Počeo ovogodišnji Strit art festival (VIDEO)

U organizaciji KC „Ribnica” u Kraljevu je danas počeo tradicionalni „Strit art festival“ koji će u narednih pet dana okupiti mnoge umetnike iz cele Srbije.

Na jednoj od lokacija – dečjem igralištu pored Ibra, na oslikavanju broda vredno su danas radili đaci Umetničke škole sa profesorkom zidnog slikarstva Allisom Matović, koja za portal Krug kaže da oni učestvuju već treću godinu zaredom na ovom festivalu.

Tokom prethodne dve godine oslikavali smo zid kod atletskog stadiona, a ove godine oslikavamo dečji brodić. Tema ovog festivala je „srce u gradu“, a mi smo tu temu prilagodili našoj reci Ibar, jer je Ibar srce našeg grada, kao i sve što ima veze sa umetnošću i lepim stvarima u ovom gradu – kaže profesorka Matović.

Za izradu murala, koji će dodatno ulepšati gradske fasade, po ćemu je Kraljevo poznato i u Srbiji, ove godine biće zaduženi umetnici Vuk Đurić Endo, Maja Stojanović Zmaja, Aleksandar Glibetić Pibo i Katarina Stevanović Kaća.

Naredni festivalski program predviđen je za četvrtak 24. avgust. U 19 časova, u dvorištu Francuske kuće biće otvorena izložba fotografija „To je bilo neko lepše i srećnije vreme” Dragana Teodorovića Zeka. Istovremeno će biti predstavljena i fotomonografija za koju su tekstove napisali Petar Peca Popović, naš poznati rok kritičar i Borisav Bora Đorđević, pevač i frontmen „Riblje čorbe“.

– U muzičkom programu učestvuju Dragan Urošević Uroš i Darko Spasić, gitarski duo grupe  Epilog. Na repertoaru su neki od najvećih rok hitova strane i domaće muzike. Narednog dana, 25. avgusta, na istom mestu u 18 časova je koncert pod nazivom „+”. Repertoar interaktivnog koncerta za bebe i decu čine kompozicije klasične muzike, pažljivo birane i prilagođene uzrastu, ali i dečje pesmice uz koje deca i roditelji mogu da igraju – kaže Marija Grabovac iz Kulturnog centra „Ribnica“ Kraljevo.

Pogledajte VIDEO prilog:

Iste večeri – program namenjen najmlađim sugrađanima nastavlja se od 19 časova i 30 minuta na Trgu srpskih ratnika. U klovnovsko-žonglerskoj predstavi Kinetrop teatra učestvuju Goksi, Horhe i klovnica Kokica.

Nakon programa za decu, od 21 čas na trgu je koncert pop-rok grupe Neverne bebe, regionalne koncertne atrakcije, koja ove godine obeležava trideset godina postojanja i rada. Posetioci će imati priliku da čuju nove pesme, sa osmog studijskog albuma „Hodaj”, objavljenog krajem prošle godine u izdanju PGP RTS-a – podsećaju iz KC „Ribnica“.

Festival se završava u subotu, 26. avgusta. Na Trgu srpskih ratnika u 20 časova nastupa hrvatski bend Elemental. Elemental je bend čija je baza rep muzika, ali teško bi ga bilo svesti samo na jedan muzički žanr. U njihovoj šarolikoj muzičkoj viziji mogu se naći tragovi različitih stilova, što njihov izražaj čini jedinstvenim i originalnim. Specifičnost ovog benda su britki tekstovi i zanimljive instrumentalne podloge.

Mile Kekin i bend zatvoriće ovogodišnji Strit art koncertom koji počinje u 22 časa. Nastup na festivalu je deo regionalne promotivne turneje povodom Kekinovog drugog solo albuma „Nježno đonom”. Mile Kekin kroz solo karijeru nastavlja da bude pripovedač, a sa podmlađenom postavom pratećeg sastava pripremio je koncert sa mnogo novih muzičkih uzbuđenja, ali osim novih pesama, na repertoaru će se naći i poznati stari hitovi– kaže Marija Grabovac, podsećajuči da su za publiku svi programi – besplatni i da su svi – dobro došli.

M. M. D.