Sutra ponovo preventivni pregledi

U oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije i sutra (nedelja, 10. mart) biće ponovo organizovani preventivni pregledi. Građani će moći da urade kardiološke preglede, odnosno EKG, merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.

Za pregled, kako se navodi u obaveštenju Doma zdravlja Kraljevo, nije potrebno zakazivanje. Građani treba da dođu u Službu za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva u prizemlju Poliklinike, gde će dobiti uput za pregled.

Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok oboljevanja i umiranja u Srbiji u u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika  koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.

U obaveštenju se navodi i da ovim pregledima država želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.

foto ilustracija Hermes Manuel Cortés Meza, Pixabay

1 komentar za naslov “Sutra ponovo preventivni pregledi

  1. Prošle nedelje, na preventivnom pregledu štitne žlezde, vraćali su žene koje su radile ultra zvuk 2018 koji je bio normalan.Kao da ništa nije moglo da se promeni u međuvremenu.

Comments are closed.