Sutra važna sednica Gradskog veća

Gradsko veće sutra donosi odluke važne za Kraljevčane  koji su zainteresovani za zamenu kotla za grejanje, za energetsku sanaciju kuće ili stana i za one stambene zajednice koje su konkurisale za subvencije za popravke zgrada

            Gradsko veće grada Kraljeva na sutrašnjoj sednici trebalo bi da usvoji tekst Javnog konkursa za sufinansiranje mera za smanjivanje zagađenosti vazduha, što u praksi znači da Grad i država sa 40% vrednosti kotla pomažu one koji bi da zamene kotao na drva i ugalj kotlom koji koristi pelet ili prirodni gas. Da biste se našli među 50-ak Kraljevčana koji će dobiti ovu subvenciju, potrebno je da ispunite dosta uslova, o čemu smo pisali u tekstu Evo ko može da konkuriše za subvenciju za zamenu kotla! Pošto ne bi trebalo da bude sporno da će Gradsko veće sutra usvojiti tekst Javnog konkursa, već tokom sutrašnjeg dana konkurs potražite na Oglasnoj tabli na zvaničnom sajtu grada Kraljeva. Ovaj posao je deo projekta Ministarstva za zaštitu životne sredine i u Kraljevu je ukupan budžet 4 miliona dinara (3 miliona od Ministarsva i 1 milion izdvaja Grad).

            Sutra će gradski većnici usvojiti i Pravilnik po kome će se dodeljivati sredsta za energetsku sanaciju kuća i stanova, po projektu Ministarstva energetike. U ovom slučaju ukupan budžet je 5 miliona dinara (2,5 miliona Ministarstvo i 2,5 miliona Grad). Po ovom projektu građani mogu da očekuju pomoć od 50% za nabavku i ugradnju:

Sa jedne od prethodnih sednica Gradskog veća grada Kraljeva
  • materijal za termičku izolaciju zidova, krova i tavanica;
  • spoljnih prozora i vrata;
  • kotlova na prirodni gas ili bio masu (pelet, briket, sečka).

Iz Predloga pravilnika izdvajamo da će za realizaciju ovog posla biti raspisana dva konkursa: jedan za privrednike, drugi za građane. Građani koju prođu na konkursu ne dobijaju sredstva ni na ruke ni na račun, već kada izmire svoj deo obaveze od 50%, Grad će preduzeću isplatiti drugih 50%.

Za rangiranje će biti najvažnije kakvo je sada stanje izolacije, koje prozor eimate ili koji energent sada koristite. Kako se može zaključiti prema Predlogu pravilnika, u za razliku od onog projekta za zamenu kotlova, u ovom nema socijalnih kriterijuma, već će dodatne bodove donositi stepen iskorišćenosti površine, odnosno broj kvadrata po članu domaćinstva. O ostalim kriterijumima pisaćemo u sutrašnjem izveštaju kada pravilnik bude usvojen.

Isečak iz Predloga pravilnika za sufinansiranje energetske sanacije za grad Kraljevo

Sutrašnja sednica Gradskog veća značajna je i za stanovnike brojnih zgrada u Kraljevu za čiju popravku su konkurisale stambene zajednice. Sutra će biti usvojen definitivan spisak stambenih zajednica za čije investicione projekte će biti izdvojena sredstva u iznosu od čak 70% vrednosti radova.

 O svim ovim temama opširnije sutra na portalu KRUG u izveštajima sa sednice Gradskog veća. Kako saznajemo, gradonačelnik Predrag Terzić je na godišnjem odmoru, što znači da će sednicom predsedavati njegov zamenik Vukman Rakočević.

R.V.

1 komentar za naslov “Sutra važna sednica Gradskog veća

  1. Stručnjaci, kada će biti gotova sanacija puta Ušće – Mlanča, radi se o delu kod manastira Studenica !?

Comments are closed.